loader
Porady dietetyczne

Bananowo orzechowe ciasteczka z gorzkiej czekolady

Krótko po tym, jak postanowiłam spróbować swoich sił w Paleo, natknęłam się na to zdjęcie i od razu pomyślałam OMG, muszę mieć takie jak TERAZ, co było dziwne, bo do tej pory połączenie czekolady i bekonu w ogóle do mnie nie przemawiało. Mogę nawet powiedzieć, że trochę mnie to przerażało. Ale nie wiem dlaczego, z jakiegoś dziwnego powodu, dodanie banana i masła orzechowego do tego całego kombo po prostu jakby przełączyło przełącznik w moim mózgu i spowodowało, że bardzo, bardzo chciałam spróbować. A może to po prostu zdjęcie George'a to zrobiło. Musicie przyznać, że wygląda to całkiem niesamowicie! Cóż, zajęło mi to prawie 9 miesięcy, ale w końcu wymyśliłam swoją własną wersję tej szatańskiej kombinacji. Mówię zła, ponieważ kiedy już raz jej posmakujesz, jesteś jak "na widelcu". Nie ma już powrotu. Będziesz tego pragnął później. A później jeszcze raz... Te mogą być trochę skomplikowane, ale nie martw się, mam cię pod opieką... na zdjęciach, to jest! Zróbmy je razem, co nie? Zacznij od roztopienia masy kakaowej w mikrofalówce. Czekolada jest bardzo krucha i łatwo się przypala, więc musisz być bardzo ostrożny, gdy to robisz. Więc wyjmij go co 30 sekund lub tak i mieszaj przez taką samą ilość czasu. Na początku, to nie będzie miał stopiony dużo, ale to jest dobre, aby przenieść rzeczy wokół. Po 2-3 sesjach w mikrofalówce, nadal jest sporo grudek, ale jak widzisz, naprawdę się robi. Jeszcze jedna lub dwie sesje i Twoja pasta kakaowa powinna być miła, jedwabista i całkowicie roztopiona. Teraz czas dodać sól i miód i mieszać delikatnie aż do uzyskania gładkiej masy. Podziel połowę czekolady (około 2/3 filiżanki) pomiędzy 15 dużych silikonowych foremek do muffinów. Można by użyć papierowych kubeczków, ale jest to nieco kłopotliwe, ponieważ papier nie jest wystarczająco wytrzymały, aby sprostać temu zadaniu. Jeśli zdecydujesz się użyć papierowych filiżanek, upewnij się, że umieścisz je w foremce do muffinów, aby stężały. Obróć i przekręć każdą filiżankę tak, aby czekolada pokryła boki na około ¾ wysokości. Odwróć je do góry nogami nad miską z pozostałą roztopioną czekoladą, aby ociekła z nadmiaru. Naprzód DA BACON! Nie zjedz wszystkiego! Mówię poważnie.

Nie masz dużo, więc ręce precz! Podziel połowę pokruszonego bekonu pomiędzy 15 kubków pokrytych czekoladą, a następnie umieść je w lodówce do całkowitego zastygnięcia, około 15 minut. Rozłóż około łyżeczki masła orzechowego na boczku. Nie trzeba się przy tym specjalnie wysilać... Na wierzch połóż plasterek banana. Lekko naciśnij na banana, aby masło orzechowe pojawiło się po bokach. Tak, możesz je trochę rozbić. Nie będą miały do ciebie pretensji, przysięgam! Rozdziel resztę czekolady pomiędzy 15 kubeczków, wylewając ją bezpośrednio na banany. Udekoruj każdy puchar kilkoma kawałkami pokruszonego bekonu i posyp szczyptą Fleur de sel. Umieść w lodówce, aby zastygła na około godzinę przed wyjęciem pucharków z foremek. Wystarczy odwrócić foremkę na drugą stronę i nacisnąć na dno w tym samym czasie, a Twoje smakołyki wyskoczą z niej. I nie bój się pobrudzić rąk... robienie czekolady to nie jest czysty biznes! Gotowe czekoladowe kubki umieść w dużych papierowych foremkach do muffinów, aby uchronić je przed obiciem i sprawić, że będą wyglądały jeszcze ładniej. Oczywiście, musisz przetestować przynajmniej jeden z nich, kiedy są jeszcze ładne i świeże... Mój werdykt?

Zdecydowanie: tak, proszę, jeszcze więcej proszę! Po spróbowaniu tych maleństw, myślę, że moje życie już nigdy nie będzie takie samo. A zabawa z czekoladą tak bardzo mi się podoba, że czuję, że muszę wymyślić jeszcze mnóstwo kombinacji smakowych. Gdyby tylko udało mi się opracować naprawdę przyzwoity przepis na solony karmel. Wyobrażacie sobie jego odrobinę w tych kubeczkach? Ojej, nie mogę się doczekać tego dnia... Ale nadejdzie, przysięgam. Nadejdzie! Print Recipe Rate this Recipe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #9e925e; }0 od 0 votes Bacon Banana Nut Butter Dark Chocolate Cups Servings: 15 filiżanek Składniki400 g organicznej surowej pasty kakaowej¼ łyżki himalajskiej lub drobnej soli morskiej4 łyżki niepasteryzowanego miodu8 plasterków boczku, gotowanych chrupiąco i drobno pokruszonych1 filiżanka w pełni naturalnego masła orzechowego do wyboru, użyłem połączenia migdałów i opiekanych orzechów laskowych1 duży banan, pokrojony na 15 kawałkówFleur de sel InstrukcjeZacznij od stopienia pasty kakaowej w mikrofalówce. Czekolada jest bardzo krucha i łatwo się przypala, więc musisz zachować szczególną ostrożność. Po pierwsze, upewnij się, że czekolada jest bardzo drobno i równomiernie posiekana (im drobniej, tym szybciej się rozpuści) i umieść ją w misce przystosowanej do mikrofalówki (preferowane szkło). Następnie umieść ją w mikrofalówce na wysokim poziomie, ale upewnij się, że sprawdzasz i mieszasz co 20-30 sekund, aż do całkowitego roztopienia.

Jest to bardzo ważne, ponieważ nie chcesz spalić czekolady, a to może się zdarzyć bardzo szybko w mikrofalówce. Czekolada w pełni się roztopi na długo przed tym, jak stanie się naprawdę gorąca, więc sprawdzaj ją często i mieszaj! Kiedy czekolada będzie w pełni roztopiona, co powinno zająć około 2 minut, dodaj sól i miód i mieszaj delikatnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Podziel połowę roztopionej czekolady pomiędzy 15 dużych silikonowych kubków na muffiny. Możesz użyć papierowych kubeczków, ale jest to nieco kłopotliwe, ponieważ papier nie jest wystarczająco wytrzymały, aby poradzić sobie z tym zadaniem. Jeśli zdecydujesz się użyć papierowych kubków, upewnij się, że umieścisz je w formie do muffinek, aby zastygły. Obróć i przekręć każdy kubek tak, aby czekolada pokryła boki w około ¾ wysokości. Odwróć je do góry nogami nad miską z roztopioną czekoladą, aby ociekł jej nadmiar. Podziel połowę pokruszonego bekonu pomiędzy 15 kubków pokrytych czekoladą. Umieścić w lodówce do całkowitego zastygnięcia, około 15 minut. Na boczek nałożyć około łyżki masła orzechowego, a na wierzch plasterek banana. Lekko nacisnąć na banana, aby masło orzechowe pojawiło się po bokach. Rozdzielić resztę czekolady pomiędzy 15 kubeczków, wylewając ją bezpośrednio na banany. Ponownie, obracać i wirować każdą filiżankę, aż czekolada całkowicie pokryje banana.