loader
  • Strona główna
  • Blog
  • Światowy Dzień Żywności: 7 zdrowych produktów spożywczych, które warto włączyć do swojej diety
Blog

Światowy Dzień Żywności: 7 zdrowych produktów spożywczych, które warto włączyć do swojej diety

Utrata wagi zawsze była 80% o właściwej diety, a 20% o aktywności fizycznej. Jedzenie odpowiedniego rodzaju żywności jest kluczowe dla każdej osoby, która chce osiągnąć swoje cele fitness. W tym Światowym Dniu Żywności, przyglądamy się 7 zdrowym pokarmom, które muszą być częścią twojej diety.

1. Jajka

Kiedyś odrzucane ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, teraz całe jaja znów znajdują się na listach większości zalecanych produktów. Dzięki wysokiej zawartości białka, są one niezwykle sycące i znane są z tego, że utrzymują uczucie sytości przez wiele godzin po posiłku. Ich uniwersalność oznacza, że możesz spożywać jajka jako część każdego posiłku.

Chociaż żółtko jajka zawiera cholesterol, ostatnie badania wykazały, że cholesterol w diecie, występujący w produktach pochodzenia zwierzęcego, ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Poza tym, żółtko zawiera większość minerałów i witamin zawartych w jajku. Badania wykazały ponadto, że jajka nie zwiększają ryzyka chorób serca, ponieważ spożywanie tłuszczu w umiarkowanych ilościach jest zdrowe.

2. Zielenina liściasta

Idealny dodatek do każdej diety odchudzającej, zielenie liściaste obejmują warzywa, począwszy od jarmużu i szpinaku do collards i swiss chards. Niski w kalorii i węglowodanów, i ładowane z błonnikiem, mają wszystkie właściwości, aby je idealne dla utraty wagi.

Szpinak, w szczególności, jest bogaty w antyoksydanty. Idealnie, muszą być spożywane na surowo, gotowane na parze lub lekko gotowane. Dobrym źródłem witamin A, B-6, C, E i K, warzywa liściaste jest również znany zawierać minerały, takie jak selen, cynk, miedź, fosfor, potas, mangan i wapń w obfitości.

3. Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są bogate w błonnik pokarmowy, potas, witaminy A, C i B-6. Kiedy ich wartości odżywcze zostały porównane z innymi warzywami, słodkie ziemniaki zajęły pierwsze miejsce pod względem zawartości witamin A i C, żelaza, wapnia, białka i węglowodanów złożonych.

4. Awokado

Chociaż większość owoców jest bogata w węglowodany, awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze. Oprócz tego, awokado zawiera również dobre ilości witamin z grupy B, witaminy E i witaminy K, wraz z wysoką zawartością błonnika. Badania wykazały, że regularne spożywanie tego owocu może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Mimo, że są bogate w tłuszcz, zawartość wody i błonnika sprawia, że mają mniejszą gęstość energetyczną niż można by się spodziewać. Na domiar złego, ich niezwykła wszechstronność jako żywności sprawia, że są również doskonałym dodatkiem do sałatki warzywnej.

5. Orzechy

Pomimo tego, że są bogate w tłuszcz, orzechy nie przyczyniają się do przyrostu tkanki tłuszczowej, jak można by się spodziewać. Stanowią doskonałą przekąskę, zawierają odpowiednie ilości błonnika, białka i zdrowych tłuszczów.

Badania dowiodły również, że te pokarmy mogą poprawić zdrowie metaboliczne, jednocześnie promując utratę wagi. Niektóre badania wykazały również, że spożywanie orzechów poprawia stan zdrowia serca. To powiedziawszy, ważne jest, aby spożywać je z umiarem, ponieważ ich liczba kalorii jest nadal dość wysoka.

6. Pełne ziarno

Z biegiem czasu, ziarna zbóż zyskały złą reputację. Jednak niektóre ich rodzaje są zdecydowanie zdrowe. Niektóre pełne ziarna są ładowane z błonnikiem, i zawierają dobrą ilość białka też.

Niektóre przykłady zdrowych pełnych ziaren to brązowy ryż, owies i quinoa. Zarówno brązowy, jak i biały ryż zawierają spore ilości skrobi opornej, na początek. Pomaga to poprawić wrażliwość na insulinę. Owies, z drugiej strony, zawiera znaczne ilości beta-glukanów i rozpuszczalnych włókien. Przyczyniają się więc do zwiększenia sytości i poprawy zdrowia metabolicznego.

Jeśli jesteś na diecie low-carb, idealnym rozwiązaniem jest unikanie pełnych ziaren, ze względu na ich wysoką zawartość węglowodanów. To powiedziawszy, to jest w porządku dla jednego do spożywania całych ziaren, jeśli twoje ciało może je tolerować.

7. Owoce

Owoce są uważane za zdrowe zarówno przez ekspertów, jak i laików. Kilka badań wykazało, że ludzie, którzy jedzą owoce więcej mają tendencję do być zdrowsze niż ci, którzy nie. Choć może to nie wystarczyć, aby udowodnić coś znaczącego, owoce są znane z właściwości, które czynią je przyjazne dla utraty wagi.

Mimo, że zawierają naturalny cukier, mają niską gęstość energetyczną, a ich przeżuwanie zajmuje niewiele czasu. Dodatkowo, zawartość błonnika w owocach zapobiega zbyt szybkiemu uwalnianiu się cukru do krwiobiegu. Częściej niż nie, owoce mogą być pysznym i skutecznym dodatkiem do diety odchudzającej.

Zdrowa dieta dla świata #ZeroGłodu

Światowy Dzień Żywności 2019 ma na celu wyeliminowanie głodu z naszej planety i osiągnięcie tego, co możemy nazwać "Światem Zero Głodu". Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, "Osiągnięcie zerowego głodu to nie tylko rozwiązanie problemu głodu, ale także odżywianie ludzi, przy jednoczesnym pielęgnowaniu planety". W tym roku Światowy Dzień Żywności wzywa do podjęcia działań we wszystkich sektorach, aby zdrowa i zrównoważona dieta stała się przystępna i dostępna dla wszystkich. Jednocześnie wzywa wszystkich, abyśmy zaczęli myśleć o tym, co jemy."

W tym Światowym Dniu Żywności obiecajmy, że zrobimy wszystko, co w naszej mocy, aby zapewnić przyjęcie zdrowej diety dla świata #ZeroHunger.

Tagi: avocadofruitshealthy diethealthy eatinghealthy foodsworld food dayzero hunger