loader
Zdrowa dieta

Frittata bez glutenu - prosty przepis

Jeśli marzy się nam fritatta, a jednocześnie mamy świadomość tego, że gluten zawarty w wielu jej składnikach będzie niekorzystnie wpływał na nasze zdrowie, w końcu nie musimy rezygnować z kulinarnej przyjemności. Co więcej, mamy do czynienia z propozycją, która jest nie tylko zdrowa, ale i możliwa do przygotowania w ekspresowym tempie. Wystarczy, że połączymy ze sobą wszystkie składniki, a całość zapieczemy w piekarniku, a już możemy przystąpić do konsumpcji. Co przy tym warte podkreślenia, mamy do czynienia z daniem, które smakuje doskonale nie tylko na ciepło, ale i na zimno i trudno mówić o tym, że jedna jego postać jest mniej smaczna od drugiej

To należy przygotować

Jeśli fritatta w swojej bezglutenowej postaci ma nam się udać, przed pieczeniem upewnijmy się, że mamy wszystkie składniki. Przyda się nam trzecia część cebuli, niezbyt duży kawałek pora, czerwona papryka, niewielka cukinia, trzy jajka, cztery lub pięć łyżek startego parmezanu, dwie łyżki oleju, listki bazylii znakomicie sprawdzające się w celach dekoracyjnych, a także sól i ostra papryka idealne do doprawienia potrawy.

Jak przyrządzić potrawę?

Gdy mamy już pewność, że zgromadziliśmy wszystkie składniki, rozpocznijmy rozgrzewanie piekarnika tak, aby ostatecznie osiągnął on temperaturę 190 stopni Celsjusza. W tym czasie możemy skoncentrować się na krojeniu w kostkę zarówno cebuli, jak i papryki oraz na krojeniu cukinii i pora w słupki. O ile krojenie pora nie jest przesadnie skomplikowane, o tyle sama cukinia może rzucać nam pewne wyzwanie. Na szczęście z pomocą przychodzą różnego rodzaju skrobaczki, które powinny poradzić sobie ze strukturą tego warzywa. Przed pieczeniem konieczne będzie również dokładne wymieszanie ze sobą jajek, startego parmezanu, ostrej papryki i soli, a także połączenie masy jajecznej, która w ten sposób powstała z warzywami. Gdy mamy już ten etap za sobą, całość możemy umieścić w okrągłej formie, a potem upiec trzymając w piekarniku przez 30-35. Danie jest gotowe do spożycia natychmiast po upieczeniu. Jest znakomitą przekąską sprawdzi się jednak również jako danie obiadowe.

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz