loader
Zdrowa dieta

Dlaczego martwię się o mleko czekoladowe

To nie z oczywistych powodów. Choć pasjonuję się śmieciami na szkolnych imprezach i śmieciami na szkolnych śniadaniach (czytaj: "I Have No Love for Candy Valentines" i "The Trouble with School Breakfast"), nie zapaliłam się do mleka czekoladowego.

Wiem, że wiele osób się z tym nie zgadza - i całkowicie rozumiem, dlaczego tak jest. Chciałbym mieć wodę oferowane jako wybór w kawiarniach, i chciałbym, aby mleko czekoladowe być wykonane bez zagęszczaczy i dodanych barwników. (Zobacz post Spoonfed "Ortoreksja vs. mleko czekoladowe: Czy prawdziwe zaburzenie odżywiania proszę wstać?").

Ale w mojej książce, są o wiele większe ryby do smażenia, jeśli chodzi o jedzenie w szkole. Wolałbym zobaczyć moje dziecko pranie w dół zdrowego prawdziwego lunchu żywności z mlekiem czekoladowym niż jedzenie kanapki z panierowanym kurczakiem patty z plastikowej torby z kartonem białego mleka. Rodzice są oburzeni z powodu mleka czekoladowego. Chciałabym, aby te emocje dotyczyły prawdziwego jedzenia, które jest podawane każdego dnia.

Cukier zawarty w mleku czekoladowym - około trzech łyżeczek cukru dodanego (reszta to naturalny cukier mleczny) - nie pochodzi z pustego źródła kalorii. Jeśli mamy się wściekać z powodu cukru w mleku smakowym, przestańmy wysyłać dzieciom owocowe przekąski w pudełkach na lunch.

Kiedyś słyszałam, jak znajomy dietetyk określił mleko czekoladowe jako "szklankę mleka i ciasteczko". Kiedy mój syn zdecydował, że chce zacząć kupować mleko czekoladowe w porze lunchu na początku tego roku, przestałam wkładać do jego lunchboxa jakiekolwiek słodkie przysmaki (jak Hershey's Kiss czy domowe ciasteczka). Rozmawialiśmy o cukrze zawartym w mleku smakowym i o tym, jak ważne jest, by go zrównoważyć. (Po tygodniu lub dwóch znudziło mu się mleko czekoladowe i przestał je kupować).

Pocieszające było dla mnie również to, że w ciągu ostatnich kilku lat producenci starali się obniżyć zawartość cukru w mleku smakowym, które dostarczają do szkół.

Ale oto dlaczego jestem zaniepokojony: International Dairy Foods Association i National Milk Producers Federation złożyły petycję do FDA o pozwolenie na dodawanie aspartamu do mleka smak owego bez oznaczania kartonów stwierdzeniami takimi jak "sztucznie słodzone" lub "o obniżonej kaloryczności". (Przeczytaj to dokładne podsumowanie sprawy z The Lunch Tray i jak to orzeczenie może wpłynąć na wiele innych produktów mlecznych).

Teraz to jest coś, co może mnie rozpalić. Nienawidzę, kiedy producenci odpowiadają na zapotrzebowanie konsumentów na mniej cukru, obniżając jego zawartość - i dodając sztuczne słodziki (przeczytaj jeden z moich pierwszych wpisów na blogu: "Total Bummer"). Tak dzieje się w przypadku błyskawicznych płatków owsianych Quaker o obniżonej zawartości cukru. To się dzieje nawet z Stonyfield jogurt. Jeśli konsumenci chcą produktów z mniejszą ilością cukru, oto szalony pomysł: ZRÓBCIE PRODUKT Z MNIEJSZĄ ILOŚCIĄ CUKRU. Wszystko w naszej żywności nie musi być lepko słodkie.

Szczerze mówiąc, aspartam w mleku smakowym - podawanym dzieciom w szkołach w całym kraju - przeraża mnie. Wiem, że niektórzy ludzie uważają, że dodany cukier i kolory w mleku czekoladowym są tak samo szkodliwe jak sztuczne słodziki. Ale każdy z nas ma swoją linię na piasku. To jest moja. Uważam, że to obraźliwe, że "mleko diety" jest promowany jako pewnego rodzaju rozwiązanie dla otyłości dzieci. I uważam, że to zwodnicze, że przemysł mleczarski chce dodać aspartam bez ujawniania go na etykiecie z przodu.

Jeśli masz opinię na temat etykietowania sztucznie słodzonego mleka i innych produktów mlecznych i chcesz, aby Twój głos został usłyszany, możesz skomentować petycję FDA tutaj.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz