Frittata bez glutenu - prosty przepis
Jeśli marzy się nam fritatta, a...
Nigdy tak naprawdę nie zajmowałam się robieniem quiche, ponieważ nie mogłam sobie poradzić z pieczeniem najpierw ciasta, a potem nadzienia, wszystko to wydawało mi się bardzo skomplikowane. Ale dzięki przepisowi, który znalazłam na www.exclusivelyfood.com.au odkryłam, że quiche może być szybkie i proste, więc zaadaptowałam ich Quiche z szynki i jajek, aby zrobić moje Quiche z łososia, cukinii i szalotki. Można go jeść na ciepło lub na zimno i jest idealny pokrojony w plastry na piknik lub na kolację dla czterech osób. Zabrałam dwie sztuki na nasze Diamond Jubilee Street Party (ciepłe) i cieszę się, że mogę powiedzieć, że wszystko się udało, z komplementami od młodych i starych! Na imprezę wypchnąłem łódź i użyłem pojedynczej śmietany, ale do ogólnego spożycia w domu używam mleka, aby być nieco zdrowszym, jest równie smaczne. Widzę, że można też dostać ciasto francuskie o niskiej zawartości tłuszczu w supermarkecie, ale jeszcze tego nie próbowałam!
Zaczynamy od podsmażenia cukinii i szalotki na złoty kolor.
Po wyłożeniu formy ciastem francuskim po prostu odetnij jego nadmiar, napełnij, a następnie złóż brzegi na wierzchu masy jajecznej. Jak widać, nie trzeba być perfekcjonistą, bo w końcu wygląda to świetnie!
Tak, puszka zmieniła kolor dla tych z Was, którzy mają sokole oko (po zrobieniu tego dwa razy mogłem wybrać najlepsze zdjęcia).
Teraz wystarczy pokroić według własnych potrzeb i obserwować jak znika.
To był moment na naszej ulicznej imprezie, kiedy deszcz dał nam się we znaki i postanowiliśmy wycofać się i kontynuować imprezę w domu (gdzie i tak była większość dzieciaków, nie są głupie) - i było to bardzo dobre!
Oto plan krok po kroku, jak zorganizować Dzień Chodzenia i Jeżdżenia Rowerem do Szkoły w...
Czytaj więcejBardzo się cieszę, że moja przyjaciółka Bettina Siegel gości dziś w moim blogu. Ona jest...
Czytaj więcejJeśli szukaszzdrowego pomysłu na walentynkową imprezę klasową, zorganizuj "Red Tasting Party"...
Czytaj więcej