loader
Zdrowa dieta

QUICHE Z ŁOSOSIEM, CUKINIĄ I SZALOTKĄ

Nigdy tak naprawdę nie zajmowałam się robieniem quiche, ponieważ nie mogłam sobie poradzić z pieczeniem najpierw ciasta, a potem nadzienia, wszystko to wydawało mi się bardzo skomplikowane.  Ale dzięki przepisowi, który znalazłam na www.exclusivelyfood.com.au odkryłam, że quiche może być szybkie i proste, więc zaadaptowałam ich Quiche z szynki i jajek, aby zrobić moje Quiche z łososia, cukinii i szalotki. Można go jeść na ciepło lub na zimno i jest idealny pokrojony w plastry na piknik lub na kolację dla czterech osób.  Zabrałam dwie sztuki na nasze Diamond Jubilee Street Party (ciepłe) i cieszę się, że mogę powiedzieć, że wszystko się udało, z komplementami od młodych i starych! Na imprezę wypchnąłem łódź i użyłem pojedynczej śmietany, ale do ogólnego spożycia w domu używam mleka, aby być nieco zdrowszym, jest równie smaczne. Widzę, że można też dostać ciasto francuskie o niskiej zawartości tłuszczu w supermarkecie, ale jeszcze tego nie próbowałam!

Zaczynamy od podsmażenia cukinii i szalotki na złoty kolor.

Po wyłożeniu formy ciastem francuskim po prostu odetnij jego nadmiar, napełnij, a następnie złóż brzegi na wierzchu masy jajecznej. Jak widać, nie trzeba być perfekcjonistą, bo w końcu wygląda to świetnie!

Tak, puszka zmieniła kolor dla tych z Was, którzy mają sokole oko (po zrobieniu tego dwa razy mogłem wybrać najlepsze zdjęcia).

Teraz wystarczy pokroić według własnych potrzeb i obserwować jak znika.

To był moment na naszej ulicznej imprezie, kiedy deszcz dał nam się we znaki i postanowiliśmy wycofać się i kontynuować imprezę w domu (gdzie i tak była większość dzieciaków, nie są głupie) - i było to bardzo dobre!  

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 110 g / 4oz Dojrzały ser cheddar starty na tarce
  • 1 duża cukinia pokrojona w plasterki
  • 3 szalotki drobno pokrojone
  • 110 g / 4oz Wędzony łosoś pokrojony w paski
  • 3 duże jajka
  • 100 ml pojedynczej śmietany lub mleka lub mieszanki
  • Sól i pieprz

Instrukcje

  1. Rozgrzejemy piekarnik do 180°C.
  2. Dno piekarnika ustawimy w najniższej pozycji. Jest to ważne, ponieważ spód z ciasta będzie się lepiej piekł, jeśli będzie znajdował się blisko dolnego elementu.
  3. Natłuścić formę do lasagne o wymiarach 20cm x 24,5cm.
  4. Smażyć cukinię i szalotki przez około 10 minut, aż będą złote.
  5. Posyp blat mąką i za pomocą wałka rozwałkuj ciasto tak, aby było wystarczająco szerokie, aby zmieściło się w blasze.
  6. Zwiń ciasto wokół wałka i umieść je na blasze, rozwiń i włóż ciasto do środka.
  7. Posypać 3/4 sera na spodzie z ciasta.
  8. Następnie rozłożyć paski łososia, a potem cukinię i szalotki.
  9. Posypać pozostałym serem.
  10. Ubić jajka, a następnie wlać mleko/śmietanę, sól i pieprz, aż do dobrego połączenia.
  11. Wylać masę jajeczną na nadzienie.
  12. Odkrój nadmiar ciasta, a następnie złóż brzegi na nadzienie.
  13. Piec przez 38 - 40 minut, aż quiche lekko się zarumieni, a nadzienie będzie ugotowane.
  14. Pokroić w plastry i podawać.