loader
Zdrowa dieta

Ciasto bez glutenu

 

To ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla tych osób, które z jakiegoś powodu unikają spożywania glutenu. Wartość odżywcza ciasta dla 50 gram to:

• energia: 150 kcal;

• białko: 2,3 g;

• tłuszcze: 10,26 g;

• węglowodany: 11,42 g;

Na początek musimy przygotować niezbędne składniki. Będzie to:

• Mąka jaglana / 200g

• Ksylitol/ cukier puder / 30g

• Masło / 100g

• Jogurt naturalny / 20g

• Jaja kurze całe (1 szt.) / 60g

• Mleko kokosowe / 400g

• Granat / 100g

• Wiórki kokosowe, budyń bez cukru (1 opakowanie), proszek do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Do naczynia o odpowiedniej wielkości należy wsypać ksylitom, a także mąkę oraz masło, które wcześniej należy pokroić. Niezbędny będzie też proszek do pieczenia. Wszystko rozcieramy tak długo aż powstanie kruszonka. Następnym krokiem jest dodanie jajek oraz jogurtu. W tym momencie możemy już stworzyć jednolitą masę. Całość formujemy w kulę i wkładamy do lodówki, gdzie powinno leżeć przez około godzinę. W tym czasie możemy zacząć rozgrzewać piekarnik. Powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je oraz układamy na papierowej formie. Musimy pamiętać, aby przed jego rozłożeniem podziurkować spód ciasta. Kolejnym krokiem jest przygotowanie budyniu. Proszek budyniowy rozprowadzamy w 100 mililitrach wody oraz mleku kokosowym. Ksylitol, który nam został także należy rozgotować w mleku kokosowym tak długo aż zacznie wyraźnie bulgotać. Wówczas możemy dodać do niego rozprowadzony w wodzie proszek i energicznie mieszając dalej gotować. Kiedy masa będzie już jednolita należy ją wyłożyć na wcześniej przygotowane ciasto. Włożyć do piekarnika i piec przez kilka minut. Kiedy będzie już gotowe, całość możemy udekorować w dowolny sposób, choć najlepszym wyborem będą owoce – koniecznie świeże lub też wiórki kokosowe. Ciasto idealnie nadaję się na spotkania towarzyskie czy rodzinne. Jego największą zaletą jest łatwość przygotowania. Może je zrobić nawet osoba, która nie ma wielkiego doświadczenia w pieczeniu ciast, czy w ogóle raczej nie przebywa w kuchni.