loader
Porady dietetyczne

Babeczki z orzechami laskowymi w ciemnej czekoladzie

To jest prawdopodobnie jeden z ostatnich wpisów niezdrowego rodzaju, które zobaczycie na tej stronie. Jasne, nadal będę robił okazjonalne dekadenckie desery raz na niebieski księżyc, takie jak te tutaj, ale po tym ostatnim doświadczeniu zdecydowałem, że od teraz, nawet mój miesięczny dekadencki przysmak będzie poddawany kuracji uzdrawiającej. Rafinowany cukier po prostu nie wydaje się siedzieć dobrze ze mną ... lub może to jest na odwrót. Uważam, że całkowicie tracę kontrolę, kiedy piekę te rzeczy, kończę jedząc o wiele za dużo i czuję się jak gówno następnego dnia... bardzo podobnie do kaca! To powiedziawszy, dajmy przynajmniej tym pięknościom wpis, na który zasługują, nawet jeśli uważam je za wielką porażkę. Jak już wspomniałam, ciastka same w sobie były nieco suche i kruche, bita masa ganache była zbyt twarda i potrzebowałaby więcej czasu, by odpocząć w zbyt gorącej i wilgotnej temperaturze pokojowej, ale krem maślany, ze swoją delikatną naturą, nie mógł wytrzymać takiej pogody i zdecydował się upaść w całkowitym wyczerpaniu z gorąca. Wydaje mi się, że w pewnym momencie mógł nawet stracić przytomność...

Szkoda, bo wszystkie elementy z osobna były naprawdę dobre. Na przykład ciasto na tort było obłędnie dekadenckie! Mogłabym zjeść całą miskę, zanim jeszcze trafiło do piekarnika. Wydaje mi się, że musiałam zostawić babeczki w piekarniku na trochę za długo, przez co stały się suche i kruche... Wstyd! Michelle z Brown Eyed Baker, skąd wzięłam przepis, twierdzi, że są one niesamowicie bogate i wilgotne... więc to musi być na pewno bobo z mojej strony! ???? Ganache z bitych orzechów laskowych, cóż... tylko nazwa! Co mogłoby się nie podobać w tak niebiańskiej miksturze. Wydaje mi się, że to był po prostu zły wybór nadzienia do tej konkretnej babeczki. Powinnam była wybrać coś bardziej lepkiego... bardziej w rodzaju orzechowego karmelu. Z tym kremem maślanym było coś bardzo nie tak. Powinien być w stanie wytrzymać upał o wiele lepiej niż był. To znaczy, pamiętam, że był naprawdę delikatny, ale są pewne granice. Może musiałam dodać trochę więcej masła. Nieco zabrakło mi wymaganej ilości... więc to pewnie dlatego! Mimo to, te babeczki smakowały i wyglądały bosko (zanim się zapadły, to znaczy!).

CUPCAKES (robi 24-30 babeczek) Lekko dostosowany od : Brown Eyed Baker 285g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej 140g ciemnej czekolady, posiekanej 1¼ filiżanki holenderskiego przetworzonego kakao w proszku 2 filiżanki mąki uniwersalnej 1¼ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj 350g filiżanki cukru granulowanego 2½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1½ łyżeczki soli kuchennej 1¼ filiżanki kwaśnej śmietany I

NSTRUKCJE 1. Ustawić piekarnik w dolnej środkowej pozycji i nagrzać do 350F. (Jeśli używasz nieprzywierającej formy do muffinów, rozgrzej piekarnik do 325 stopni F.) Wyłóż standardową formę do muffinów foremkami do pieczenia. 2. Połączyć masło, czekoladę i kakao w średniej misce żaroodpornej. Ustawić miskę nad rondlem z ledwie gotującą się wodą; podgrzewać mieszaninę, aż masło i czekolada się rozpuszczą i ubijać do uzyskania gładkiej i połączonej masy. (Alternatywnie, można użyć mikrofalówki na 50% mocy, mieszając co 30 sekund, aż do całkowitego roztopienia). Odstawić do ostygnięcia, aż będzie ciepła w dotyku. 3. W małej misce ubić mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, aby się połączyły. 4. W drugiej średniej misce ubić jajka do połączenia; dodać cukier, wanilię i sól, aż do całkowitego połączenia. Dodać schłodzoną masę czekoladową i ubijać do połączenia. Przesiać około jedną trzecią mieszanki mąki na mieszankę czekoladową i ubijać aż do połączenia; wlać kwaśną śmietanę aż do połączenia, następnie przesiać pozostałą mieszankę mąki i ubijać aż ciasto będzie jednolite i gęste. 5. Podzielić ciasto równomiernie pomiędzy foremki do muffinów. Piec aż szpikulec włożony w środek babeczek wyjdzie czysty, 18 do 20 minut. 6. Studzić babeczki w foremkach na drucianym stojaku, aż będą wystarczająco chłodne, około 15 minut. Ostrożnie wyjmij każdą babeczkę z formy i umieść na drucianym stojaku.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz