Frittata bez glutenu - prosty przepis
Jeśli marzy się nam fritatta, a...
Proso jest dobrym źródłem magnezu, który wspomaga zdrowy układ odpornościowy.
Składniki:
Przygotowanie:
W średnim rondlu, doprowadź sok z granatów do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu, aż sok zredukuje się do 1/2 szklanki, około 20 minut. Wymieszaj z borówkami i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Przenieść kompot do miski i pozostawić do ostygnięcia.
W średnim, suchym rondlu, podprażyć proso na średnim ogniu, mieszając, aż proso zacznie pękać, około 3 minut. Wymieszać z mlekiem, ziarenkami wanilii, miodem, laską cynamonu i solą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż proso będzie ugotowane, a mieszanka zgęstnieje, około 25 minut. (Proso zgęstnieje jeszcze bardziej, gdy ostygnie).
Wyrzucić ziarenka wanilii i laskę cynamonu; nałożyć pudding do miseczek. Na wierzch wyłożyć kompot; posypać orzechami, jeśli jest taka potrzeba. Resztki ciasta przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcze
Na porcję: 148 kalorii; tłuszcz 2g; białko 3g; węglowodany 30g; błonnik 3g; żelazo 1mg; sód 124mg; wapń 102mg.
W pogoni za byciem szczęśliwym i dobrze sytuowanym, w jakiś sposób znaleźliśmy się w...
Czytaj więcejPoczątek sezonu świątecznego jest tutaj i wraz z nadejściem bogini Durgi, nadszedł czas na...
Czytaj więcejJak wybierasz swoje sztućce lub ulubione talerze? Najczęściej wszyscy wybieramy sztućce...
Czytaj więcej