loader
Blog

Waniliowy budyń jaglany z kompotem jagodowym


Proso jest dobrym źródłem magnezu, który wspomaga zdrowy układ odpornościowy.

Składniki:

  • 2 filiżanki soku z granatów
  • 1 filiżanka mrożonych dzikich jagód, rozmrożonych
  • 3/4 szklanki prosa
  • 3 1/2 szklanki niesłodzonego mleka migdałowego
  • 1 całe ziarno wanilii, podzielone wzdłuż, wyskrobane nasiona
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • 1 laska cynamonu
  • Szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe posiekanych, łuskanych pistacji, opcjonalnie

Przygotowanie:

Krok 1

W średnim rondlu, doprowadź sok z granatów do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować na wolnym ogniu, aż sok zredukuje się do 1/2 szklanki, około 20 minut. Wymieszaj z borówkami i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Przenieść kompot do miski i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

W średnim, suchym rondlu, podprażyć proso na średnim ogniu, mieszając, aż proso zacznie pękać, około 3 minut. Wymieszać z mlekiem, ziarenkami wanilii, miodem, laską cynamonu i solą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień do niskiego i gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż proso będzie ugotowane, a mieszanka zgęstnieje, około 25 minut. (Proso zgęstnieje jeszcze bardziej, gdy ostygnie).

Krok 3

Wyrzucić ziarenka wanilii i laskę cynamonu; nałożyć pudding do miseczek. Na wierzch wyłożyć kompot; posypać orzechami, jeśli jest taka potrzeba. Resztki ciasta przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze
Na porcję: 148 kalorii; tłuszcz 2g; białko 3g; węglowodany 30g; błonnik 3g; żelazo 1mg; sód 124mg; wapń 102mg.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz