loader
Blog

ŁATWY PRZEPIS NA WEGAŃSKI MAJONEZ (FAKTYCZNIE ZDROWY + 2 SPOSOBY!)

Zapomnij o kupionym w sklepie, zrób swój własny Wegański Majonez używając tego łatwego przepisu! Jest bezolejowy, zdrowy i ma zarówno opcje bezorzechowe jak i bezsojowe.

Co to jest, powiadasz? Wegański Majonez, który jest wolny od oleju, smakuje jak majonez i ma zarówno opcję Nut-Free jak i Soy-Free?

Jestem zwolenniczką celebrowania smaków całej roślinnej żywności, ale czasami potrzebujesz odrobiny majonezu w swoim życiu, wiesz? A kiedy chcę majonezu, chcę prawie-rzeczywistego.  Smak, tekstura i kolor! Dlatego każdy składnik w tym przepisie wybrałam bardzo starannie...

Nerkowce LUB Tofu: niektórzy ludzie są Nut-Free, podczas gdy inni unikają Soi. Dlatego stworzyłem DWA przepisy używając albo nerkowców lub Tofu! Podzielę się uwagami poniżej na temat każdej odmiany, więc możesz zdecydować, który z nich chcesz zrobić dla siebie.
Sok z cytryny i ocet: tradycyjne Mayo ma trochę kwasowości do niego, więc musimy zawierać niektóre w naszym przepisie, jak również! Mayo smakował zbyt cytrynowy, gdy użyłem całego soku z cytryny, więc zrobiłem 50-50 podziału z destylowanego białego octu, aby wyrównać go.
Nutritional Yeast: daje miły "mleczny-esque" smak do Mayo, jak również więcej głębi smaku! Trochę idzie długą drogę.
Musztarda Dijon: ponownie, to przyczynia się do "tang", który jest klasyczny do Mayo. Trzeba tylko trochę, ale to robi dramatyczną różnicę!
ujęcie z góry szklanych słoików z majonezem z tofu i nerkowców

Każdy przepis ma te same podstawowe składniki, choć jest kilka drobnych zmian. Majonez zazwyczaj ma w sobie subtelną słodycz - zauważyłam, że majonez z nerkowców nadal ma tę słodycz (dzięki nerkowcom), ale majonez z tofu już nie. Musimy więc dodać odrobinę cukru do Majonezu z Tofu! Tofu samo w sobie posiada również dużo więcej płynu niż nerkowce, więc musimy je trochę odsączyć i osuszyć, aby uzyskać gęstą i puszystą konsystencję, której szukamy.

Nie martwcie się przyjaciele, to wszystko będzie w uwagach do przepisu. A teraz przejdźmy do tekstury i koloru! Porównałam oba moje domowe majonezy z kupionym w sklepie wegańskim majonezem, dla odniesienia.

Zauważycie, że majonez z tofu (po lewej) wydaje się nieco bardziej żółty niż kupny majonez (pośrodku), podczas gdy majonez z nerkowców (po prawej) jest nieco bardziej żółto-szary. Jeśli chodzi o konsystencję, stwierdziłam, że majonez z tofu był początkowo bardziej płynny niż kupny majonez, ale zgęstniał w lodówce przez noc. Majonez z nerkowców był od razu tak gęsty jak kupny majonez, ale również zgęstniał w lodówce. Jeśli więc planujesz używać go przez dłuższy czas, sugerowałabym dodanie do niego nieco więcej wody!

Majonez z nerkowców wydaje się być również nieco mniej gładki niż pozostałe dwa rodzaje wegańskiego majonezu, ale nie zauważyłam różnicy podczas używania go w przepisach. To powiedziawszy, zdecydowanie będziesz potrzebować blendera o dużej prędkości, aby zrobić odmianę z nerkowców.

Przyjrzyjmy się teraz łatwości rozsmarowywania! Stwierdziłam, że wszystkie trzy odmiany bardzo dobrze rozprowadzają się na kromce chleba. Jak widzisz, tofu (po lewej) i kupiony w sklepie (pośrodku) wydają się być najbardziej podobne. Jednakże, nadal uważam, że Cashew Mayo (po prawej) rozprowadza się całkiem ładnie. Jak wspomniałam wcześniej, możesz również dodać trochę więcej wody do przepisu, aby uzyskać bardziej gładką konsystencję.

O co więc chodzi? Czy jedna odmiana Vegan Mayo jest lepsza od drugiej?

Myślę, że to jest trudne! Oczywiście, możesz potrzebować jednej wersji wegańskiego majonezu a drugiej ze względu na ograniczenia dietetyczne, ale osobiście wolę majonez z nerkowców od majonezu z tofu, tylko nieznacznie. Oba smakują bardzo podobnie do Mayo, ale Mayo z Tofu ma subtelny "sojowy" smak. Majonez z nerkowców ma bardziej neutralny smak i bardziej przypomina majonez.

To powiedziawszy, Mayo z Tofu jest nadal świetną opcją i jest o wiele bardziej przyjazne dla budżetu! Nie tylko Tofu jest tańsze niż nerkowce, ale nie musisz mieć potężnego blendera, aby je zrobić.

szklane słoiki z tofu i majonezem z nerkowców na drewnianej desce do krojenia

Na koniec dnia, oba te wegańskie majonezy smakują rewelacyjnie! Tradycyjny majonez jest zrobiony z żółtek jaj i neutralnego oleju... ja osobiście staram się unikać obu tych rzeczy. Byłam tak szczęśliwa, kiedy udało mi się odtworzyć dokładnie taką samą konsystencję i smak majonezu, ale przy użyciu pełnowartościowych składników spożywczych. Majonez jest nie tylko smaczny, ale również całkiem dobry dla ciebie.

Nie krępuj się używać ich tak, jak normalnego majonezu! Oba są doskonałe na kanapki, do sosów sałatkowych i wszędzie tam, gdzie tradycyjnie używasz majonezu. A jeśli w końcu zrobisz obie odmiany, daj mi znać w komentarzu poniżej, która z nich była Twoją ulubioną!

słoiki z majonezem, kawałek chleba i składniki majonezu na drewnianej desce do krojenia

Jeśli szukasz więcej wegańskich smarowideł, z pewnością spodoba ci się również wegański Majonez Chipotle i Kremowy Dressing Kolendrowy!

Na koniec, jeśli zrobisz ten przepis i zdecydujesz się podzielić nim na Facebooku lub Instagramie, nie zapomnij oznaczyć mnie @FromMyBowl + #FromMyBowl! Uwielbiam oglądać Wasze pyszne przeróbki ????

szklane słoiki z wegańskim majonezem na drewnianej desce do krojenia

Zapomnij o kupnych produktach, zrób swój własny wegański majonez według tego łatwego przepisu! Jest bezolejowy, zdrowy i nie zawiera orzechów ani soi.

SKŁADNIKI

  • 8 uncji Silken Tofu lub 1 filiżanka całych nerkowców, namoczonych przez noc
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżka białego octu destylowanego
  • 1/2 łyżeczki drożdży odżywczych
  • 1/4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 - 1/3 szklanki wody (TYLKO dla wersji z nerkowców)
  • 1/4 łyżeczki Białego Cukru (TYLKO dla wersji z Tofu)

INSTRUKCJE

Dla majonezu z tofu:

  • Wyjmij Silken Tofu z opakowania, usuwając jak najwięcej wody. Pokrój Tofu w kostkę i ostrożnie umieść je na suchym i czystym ręczniku do naczyń. Niech Tofu siedzieć na ręczniku przez 5-10 minut, aby wchłonąć dodatkową wilgoć.
  • Dodać kostki Silken Tofu, sok z cytryny, ocet, drożdże odżywcze, musztardę Dijon, cukier i sól do blendera wysokoobrotowego. Miksować przez 45 sekund, lub do momentu, aż wszystko będzie dobrze połączone.
  • Przenieść mieszaninę do szklanego słoika lub szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce do 10 dni.

Dla Majonezu z Nerkowców:

  • Odsącz namoczone nerkowce, jeśli są jeszcze w płynie. Dodaj nerkowce, sok z cytryny, ocet, Nutritional Yeast, musztarda Dijon, i sól do szybkiego blendera.
  • Dodaj 1/4 szklanki przefiltrowanej wody, jeżeli używasz "Cashew Mayo" od razu w przepisie.
  • Dodaj 1/3 filiżanki przefiltrowanej wody, jeśli planujesz używać majonezu przez dłuższy czas (np. do kanapek)
  • Mieszaj wszystkie składniki razem przez 60 sekund, a następnie przelej do szklanego słoika lub szczelnego pojemnika.
  •  Przechowuj w lodówce do 10 dni.

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz