loader
Zdrowa dieta

BUDYŃ CZEKOLADOWY Z PROSA

Pudding czekoladowy z prosa jest bogaty, kremowy i łatwy do zrobienia. Podawaj go na śniadanie, jako zdrową przekąskę, lekki deser lub jako popołudniową przekąskę.

ŁATWY PRZEPIS NA BUDYŃ CZEKOLADOWY

Zaspokój swój apetyt na słodycze dzięki temu prostemu deserowi z zaledwie sześciu składników.  Pudding czekoladowy z prosa jest bogaty, kremowy, bardzo łatwy do zrobienia i smakuje wspaniale. Pudding jest również wegański (bez nabiału) i bezglutenowy.

Możesz go podawać na śniadanie, jako zdrową przekąskę, lekki deser lub jako popołudniową przekąskę. 

POZNAJ SKŁADNIKI

Instrukcję i dokładne wymiary znajdziecie w karcie przepisu poniżej.

Oto, czego potrzebujesz, aby go zrobić:

  • Ugotowane proso (sprawdź Jak ugotować proso)
  • Mleko ryżowe lub migdałowe
  • Krem kokosowy
  • Prażone orzechy laskowe (sprawdź jak prażyć orzechy laskowe)
  • Kakao w proszku
  • Syrop daktylowy lub klonowy

PROSO: POŻYWNE ZIARNO

Proso to pożywne ziarno (technicznie rzecz biorąc nasiona) bogate w przeciwutleniacze, białko i błonnik pokarmowy, zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Nierozpuszczalny błonnik w prosie jest znany jako prebiotyk, rodzaj błonnika pokarmowego, który odżywia przyjazne bakterie w jelitach.

Dzięki niskiej zawartości węglowodanów prostych i wysokiej zawartości węglowodanów złożonych, proso znajduje się niżej na indeksie glikemicznym (IG) niż wiele innych zbóż. Ponieważ jest naturalnie bezglutenowe, jest doskonałym wyborem dla osób cierpiących na celiakię lub stosujących dietę bezglutenową.

Pomimo wielu korzyści zdrowotnych, proso zawiera również antyutrienty - pewne związki, które blokują lub zmniejszają wchłanianie przez organizm innych składników odżywczych i może czasami wpływać na pracę tarczycy. Dlatego zawsze przed gotowaniem moczę je w wodzie przez minimum 3-4 godziny (najlepiej przez noc), aby obniżyć zawartość antyutrientów.

Proso jest dostępne nie tylko jako pełne ziarno, ale również jako mąka. Można z niej przyrządzić pyszne puddingi, kaszki, sałatki, ciasteczka, pożywne smakołyki i wiele innych.

PROSO - PROFIL ŻYWIENIOWY

1/2 szklanki (100 gramów) prosa zawiera:

Kalorie: 393
Tłuszcz: 5 gramów
Węglowodany: 74 gramy
Białko: 12 gramów
Błonnik: 9 gramów

JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWY PUDDING Z PROSA
Instrukcję i dokładne wymiary znajdziesz w karcie przepisu poniżej.

KROK 1
Po namoczeniu prosa, dobrze je wypłucz i pozostaw do dokładnego odsączenia. Umieść je w małym garnku lub średnim rondlu z 250 ml mleka ryżowego lub migdałowego.

KROK 2
Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez ok. 15 minut. Zdejmij z ognia. Jeśli pozostał płyn, dobrze go odcedź i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

KROK 3
Ugotowane proso, śmietankę kokosową, zmielone prażone orzechy laskowe, kakao w proszku, syrop daktylowy oraz 80-100 ml mleka migdałowego lub ryżowego umieścić w blenderze wysokoobrotowym i zmiksować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

KROK 4
Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę dodatkowego mleka migdałowego lub ryżowego, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Dostosuj odpowiednio słodycz.

SUGESTIA PODANIA

Podawać w słoiczkach, udekorowany czerwonymi porzeczkami i listkami mięty. Pudding jest gotowy do spożycia od razu lub można go schłodzić przez 15 minut w lodówce. 

PORADY I JAK TO ZROBIĆ

Syrop daktylowy: Jeśli wolisz, zastąp go syropem z agawy lub syropem klonowym.

UWAGA NA TEMAT ŚMIETANKI KOKOSOWEJ
Schłodź przez noc w lodówce pełnotłuste mleko kokosowe z puszki, abyś mógł łatwo oddzielić śmietankę od płynu. Śmietanka powinna być na tyle twarda, abyś mógł ją nabierać łyżką.

JAK UGOTOWAĆ PROSO
Po namoczeniu prosa, dobrze je opłucz i pozostaw do dokładnego odsączenia. Umieść je w małym garnku lub średnim rondlu z mlekiem ryżowym lub migdałowym.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
Zdejmij z ognia. Jeśli pozostał płyn, dobrze go odcedzić i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

JAK PRAŻYĆ ORZECHY LASKOWE
Prażenie orzechów laskowych pogłębia ich smak i nadaje im bardziej chrupiącą konsystencję. Oto jak to zrobić:

  • Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Rozłóż orzechy laskowe w równej warstwie na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10-15 minut. Mieszaj lub potrząsaj blachą co 5 minut, aby orzechy laskowe równomiernie się upiekły.
  • Kiedy orzechy laskowe się zrumienią i zaczną pachnieć orzechami, wyjmij z piekarnika i natychmiast przenieś na talerz lub inną blachę do pieczenia.
  • Kiedy orzechy ostygną, umieścić je w czystym ręczniku do herbaty i delikatnie pocierać, aż większość skórek z nich zejdzie.

PROSO PUDDING CZEKOLADOWY JEST:

  • Wegański
  • Bezglutenowy
  • Bez nabiału
  • Bez soi
  • Łatwy do zrobienia
  • Bogate i kremowe