loader
Zdrowa dieta

Ciasto gryczano-gruszkowe korzenne

Gryka jest zdecydowanie jedną z moich ulubionych mąk do pieczenia. Gryka jest nie tylko bogata w imponujące składniki odżywcze, ale ma też piękny smak i daje wspaniałe rezultaty w wypiekach. Pomimo swojej nazwy, gryka pochodzi z nasion owoców spokrewnionych z rabarbarem, więc w rzeczywistości jest bezglutenowa! 

Moja lista rzeczy, które kocham w kaszy gryczanej jest długa, więc naturalnie ten inspirowany jesienią przepis jest jednym z moich ulubionych. Zawarłam w nim te piękne jesienne przyprawy, które szczerze mówiąc, lubię przez cały rok. Do tego dochodzą gruszki w sezonie. To połączenie jest bajeczne! 

Przepis jest o tyle elastyczny, że możesz go zrobić w wersji wegańskiej lub nie. Masz możliwość użycia mąki migdałowej lub mąki z nerkowców w połączeniu z mąką gryczaną. To samo dotyczy masła migdałowego lub z nerkowców. Ja wolę używać masła z nerkowców, ponieważ ma ono łagodniejszy smak. Jeśli chodzi o opcje masła, to naprawdę zależy od Ciebie. Moim absolutnie ulubionym wyborem jest brązowe masło ghee. Tworzy ono takie bogactwo smaku i jakości. 

Uwielbiam kawałek tego ciasta z odrobiną słodkiego kremu z nerkowców na wierzchu. To jest niesamowite! Oczywiście gałka lodów też nigdy nie zaszkodzi. Posyp wierzch migdałami i ciesz się swoim nowym ulubionym jesiennym deserem!

Składniki:

  • 2 gruszki, wydrążone i obrane
  • 1/3 szklanki + 1 łyżka ghee, masła z trawy lub masła wegańskiego, roztopionego
  • 2 jajka (jajka lniane dla wegan)
  • 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki masła migdałowego lub z orzechów nerkowca
  • 1 & 1/4 szklanki mąki gryczanej
  • 1 & 1/4 szklanki mąki z migdałów lub nerkowców
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki cynamonu, podzielone
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • posiekane/pokrojone migdały do dekoracji
  • słodki krem z nerkowców - opcjonalna polewa

Sposób przygotowania:

1) Żeliwną patelnię lub tortownicę o średnicy 10 cali wyłożyć papierem pergaminowym. Rozgrzać piekarnik do 350°F. 
2) Gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Jedną gruszkę przekroić na pół i z każdej połówki zrobić cienkie plasterki, trzymając je razem podczas krojenia. Skropić plasterki sokiem z cytryny i odstawić na bok. Drugą gruszkę pokroić na małe kawałki. Skropić je sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
3) W średniej misce przesiać razem czwórki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i przyprawy (1 łyżkę cynamonu odłożyć do wymieszania z cukrem kokosowym dla polewy). 
4) W dużej misce ubić jajka i cukier kokosowy razem (1 łyżkę cukru kokosowego pozostawić na polewę). Następnie dodać wanilię, ghee/masło i masło orzechowe według uznania. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. W małej, szczypiącej miseczce połączyć zarezerwowaną 1 łyżkę cukru kokosowego i 1 łyżeczkę cynamonu dla polewy. 
5) Do maślanej masy powoli dodać mieszankę mąki i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Włożyć pokrojone w kostkę gruszki. Ciasto dodać do wyłożonej pergaminem formy do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić. Następnie ułóż plasterki gruszek w różnych częściach ciasta, dociskając je do momentu, aż znajdą się w cieście na około 1/3 wysokości. Posypać ciasto posiekanymi lub pokrojonymi migdałami. Pokrojone gruszki skropić 1 łyżką roztopionego masła. Ciasto posypać mieszanką cukru kokosowego i cynamonu. 
6) Ciasto piec przez około 40 minut. Środek powinien być nieco twardy. W razie potrzeby sprawdzić wykałaczką. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Uwielbiam dodawać na wierzch słodki krem z nerkowców. Gałka lodów też zawsze jest hitem. Nie krępuj się i zjedz kawałek na śniadanie ;) Ciasto przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce. 

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz