Wiele osób uważa, że dieta bezglutenowa to po prostu szybki sposób na schudnięcie. Nie jest to jednak prawdą. Dieta bezglutenowa jest obecnie jedyną metodą leczenia dla osób z celiakią. Osoby żyjące z nieceliakalną wrażliwością na gluten ("wrażliwość na gluten") również odnoszą korzyści z diety bezglutenowej. Ponieważ nie istnieją żadne tabletki ani terapie, jedynym sposobem na leczenie celiakii jest ścisła, stuprocentowa dieta bezglutenowa.
Czym więc tak naprawdę jest gluten? Gluten jest białkiem występującym w pszenicy, jęczmieniu, życie i pochodnych tych zbóż, w tym słodzie i drożdżach piwowarskich.
Dieta bezglutenowa wyklucza wszystkie produkty zawierające te składniki. Osoby na diecie bezglutenowej mogą nadal korzystać ze zdrowej diety pełnej owoców, warzyw, mięsa, drobiu, ryb, fasoli, roślin strączkowych i większości produktów mlecznych. Składniki te są naturalnie bezglutenowe i bezpieczne dla osób, które nie mają alergii na te grupy żywności.
Bezglutenowe alternatywy
mąka amarantusowa jest bezglutenową alternatywą dla mąki pszennej
Istnieje wiele różnych alternatywnych zbóż, mąki i skrobi, które naturalnie nie zawierają glutenu i dlatego mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej.
Bezglutenowe alternatywy zbożowe:
- Amarantus
- Ryż brązowy, biały i dziki
- Gryka
- Mąka z mączki migdałowej
- Mąka kokosowa
- Kukurydza
- Skrobia kukurydziana
- Guma guar
- Proso
- Mąka grochowa
- Mąka ziemniaczana
- Ziemniaki
- Quinoa
- Sorgo
- Mąka sojowa
- Teff
Wszystkie zboża są uważane za produkty "wysokiego ryzyka" dla kontaktu krzyżowego, ponieważ są one często uprawiane, mielone i produkowane w pobliżu zbóż zawierających gluten. "Kontakt krzyżowy" występuje wtedy, gdy żywność zawierająca gluten dotyka żywności bezglutenowej. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości glutenu może spowodować uszkodzenie jelita cienkiego i uniemożliwić wchłanianie składników odżywczych do krwiobiegu.
Jeśli to tylko możliwe, kupuj naturalnie bezglutenowe ziarna, mąki i skrobie, które są oznaczone jako bezglutenowe, a także posiadają certyfikat bezglutenowości wydany przez stronę trzecią.
Często zadawane pytania na temat diety bezglutenowej
Jest wiele do nauczenia się na temat życia w 100% bezglutenowego stylu życia. Nie martw się! Beyond Celiac jest tutaj, aby pomóc. Przejrzyj nasze najczęściej zadawane pytania tutaj.
Co z owsem?
Podobnie jak w przypadku zbóż, należy zawsze zachować ostrożność, jeśli chodzi o owies. Podczas gdy owies w swojej naturalnej postaci nie zawiera glutenu, niewielka część osób z celiakią reaguje na owies w jego czystej, nieskażonej postaci.
Niektóre badania sugerują, że białko zawarte w owsie może wywołać reakcję podobną do glutenu. Ponadto, większość młynów przetwarzających owies produkuje również zboża zawierające gluten, co zwiększa ryzyko kontaktu krzyżowego.
Najlepszą radą, jaką Beyond Celiac może zaoferować, jest zachowanie szczególnej ostrożności przed wprowadzeniem do diety owsa bezglutenowego, co obejmuje również rozmowę z lekarzem na temat tej zmiany diety. Nie ma sposobu, aby określić, czy zareagujesz, więc postępuj ostrożnie. Upewnij się, że używasz owsa "czystego, nieskażonego", "bezglutenowego" lub "z certyfikatem bezglutenowości".
Eksperci uważają, że do 50 g suchego bezglutenowego owsa dziennie jest uważane za bezpieczne. Sprawdź etykiety żywieniowe dla wielkości porcji. Osoby, u których wystąpią jakiekolwiek nowe objawy po dodaniu do diety owsa bezglutenowego, powinny porozmawiać ze swoim dietetykiem lub lekarzem.
Dlaczego warto przejść na dietę bezglutenową?
Ścisła dieta bezglutenowa przez całe życie jest jedynym dostępnym sposobem leczenia celiakii. Może ona pomóc w złagodzeniu oznak i objawów celiakii, w tym:
- Opryszczkowate zapalenie skóry, swędząca wysypka skórna znana jako skórna wersja celiakii
- Zmęczenie
- Zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, zaparcia, gazy, wzdęcia i bóle brzucha
- Bóle głowy, w tym migreny
- Niedokrwistość z niedoboru żelaza
- Bóle stawów i mięśni
- Zaburzenia nastroju, w tym depresja, lęk i "mgła mózgowa".
- Neuropatia obwodowa, która powoduje mrowienie w dłoniach i stopach
- Osteopenia i osteoporoza
- Niewyjaśniona niepłodność i inne problemy ze zdrowiem reprodukcyjnym
- Przyrost lub utrata wagi
Trzy miliony Amerykanów choruje na celiakię, a szacunkowo 18 milionów Amerykanów ma nieceliakalną wrażliwość na gluten ("wrażliwość na gluten"). Niestety, większość z nich żyje w nieświadomości i pozostaje niezdiagnozowana lub zdiagnozowana błędnie.
W rzeczywistości, aż 83% osób z celiakią nie wie, że ją ma. Oznacza to, że pokarmy takie jak chleb, bajgle, makaron, precle, ciastka, ciasta i krakersy powodują u nich choroby - czasami bardzo poważne. Nieleczona celiakia może prowadzić do dalszych powikłań, takich jak osteoporoza, inne zaburzenia autoimmunologiczne, a nawet rak.
Myślisz, że możesz mieć celiakię? Wypełnij naszą listę kontrolną objawów celiakii i podziel się jej wynikami ze swoim lekarzem.
Kto żyje bez glutenu?
Niepotwierdzone informacje mówią, że dieta bezglutenowa przynosi korzyści wielu osobom z różnymi medycznymi powodami, aby unikać glutenu. Potrzeba więcej badań, aby jak najlepiej zrozumieć związek między pewnymi schorzeniami a dietą bezglutenową.
Obecnie wśród osób stosujących dietę bezglutenową znajdują się osoby żyjące z:
- Celiakię, poważną genetyczną chorobę autoimmunologiczną, która dotyka 1% populacji USA lub 3 miliony Amerykanów.
- Wrażliwość na gluten (czasami błędnie nazywana "nietolerancją glutenu"), która według szacunków dotyka do 18 milionów Amerykanów. Inne pokarmy mogą odgrywać rolę w nadwrażliwości na gluten.
- Alergie na pszenicę, które mogą obejmować łagodne reakcje (takie jak pokrzywka) lub bardziej poważne (takie jak anafilaksja).
Utrzymanie zrównoważonej diety podczas jedzenia bezglutenowego
Aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne i odżywcze płynące z jedzenia bezglutenowego, należy stosować dietę pełną różnorodnych pokarmów naturalnie bezglutenowych, takich jak owoce, warzywa i chude białka, a także zboża bezglutenowe. Żywności i Leków (FDA) zachęcają wszystkich, w tym osoby na diecie bezglutenowej, do unikania nadmiernie przetworzonej żywności oraz utrzymywania spożycia cukru rafinowanego i tłuszczów nasyconych na minimalnym poziomie.
Jak w przypadku każdej zrównoważonej diety, kontrola porcji i umiar są niezwykle ważne dla osób żyjących z celiakią i stosujących dietę bezglutenową. Codzienne ćwiczenia są również niezbędne do zarządzania i utrzymania zdrowego stylu życia.
Dieta bezglutenowa nie jest w żadnym wypadku lekarstwem na wszystko. To może być powszechne dla niektórych ludzi do walki z objawami celiakii nawet po przejściu na dietę bezglutenową. Należy pamiętać, że organizm potrzebuje czasu, aby się wyleczyć. Jeśli nadal masz objawy w czasie, ważne jest, aby porozmawiać z lekarzem o nich. Twój lekarz i zarejestrowany dietetyk znający się na celiakii mogą pomóc Ci ustalić, czy przypadkowo spożywasz gluten, czy też przyczyną Twoich objawów może być coś innego.
Co najważniejsze, dieta bezglutenowa nie może zastąpić formalnej konsultacji, diagnozy lub zalecenia od lekarza lub przeszkolonego pracownika służby zdrowia.
Dietetycy znający się na celiakii i diecie bezglutenowej odgrywają kluczową rolę w leczeniu tego autoimmunologicznego schorzenia.
Trzymanie się diety bezglutenowej może być trudne. Ale z odpowiednią edukacją i optymistycznym podejściem, ty i twoja rodzina możecie żyć w pełni i zdrowo bez glutenu.