loader
Zdrowa dieta

Chrupiąca pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca to wspaniała, pełna białka wegańska przekąska! Ciesz się nią samą lub dodaj ją do swoich ulubionych zdrowych dań, aby uzyskać chrupiącą teksturę.

Prażona ciecierzyca

Jeśli lubisz ciecierzycę, pokochasz ten przepis na pieczoną ciecierzycę!

Nie jest tajemnicą, że jestem fanem ciecierzycy - są świetnym dodatkiem do zup, gulaszu, sałatek, kanapek, you name it. Nie tylko są dobrym wegetariańskim źródłem białka, ale mogą również podnieść kontrast teksturowy w daniu. Jeśli jednak czytasz bloga od jakiegoś czasu, wiesz, że nie jestem fanką mulistego jedzenia. Czasami mam ochotę na coś chrupiącego w sałatce, a miękka konsystencja ciecierzycy mnie nie zadowoli.

Wejdź: pieczona ciecierzyca. Nadal ma ona wszystkie białka i właściwości odżywcze zwykłej ciecierzycy, ale stała się nieodpartym słonym, chrupiącym składnikiem. Co więcej, same w sobie stanowią świetną, zdrową, wegańską przekąskę!

Jak zrobić prażoną ciecierzycę?

Pieczenie ciecierzycy jest bardzo proste! Zacznij od trzech podstawowych składników: ugotowanej lub puszkowanej ciecierzycy, oliwy z oliwek extra vergine i soli. Następnie...

  • Rozgrzej piekarnik do 425°, odcedź i opłucz ciecierzycę.
  • Rozłóż ciecierzycę na ręczniku kuchennym i delikatnie ją osusz. Ważne jest, aby upewnić się, że jest całkowicie sucha przed wrzuceniem jej do oliwy z oliwek - wilgotna ciecierzyca nie będzie chrupać w piekarniku. Odrzuć luźne skórki z zewnętrznej strony ciecierzycy.
  • Przełożyć ciecierzycę na blachę wyłożoną pergaminem i wymieszać z odrobiną oliwy z oliwek i dużą szczyptą soli morskiej. Rozłóż równomiernie na blasze do pieczenia.
  • Przenieś blachę do nagrzanego piekarnika i piecz aż będzie chrupiąca. Ja zaczynam sprawdzać po 20 minutach, ale może to potrwać do 30 minut, zanim staną się naprawdę chrupiące.
  • Wyjmij z piekarnika i, gdy ciecierzyca jest jeszcze ciepła, dodaj szczyptę ulubionych przypraw.

To takie proste! Twoja pieczona ciecierzyca jest gotowa do jedzenia.

Porady i wskazówki, jak zrobić najlepszą pieczoną ciecierzycę!

Oto kilka moich ulubionych wskazówek, jak przyrządzić wspaniałą pieczoną ciecierzycę.

  • Jedz ją szybko! Pieczona ciecierzyca jest najlepsza na dzień, a z upływem czasu traci swoją chrupkość. Staram się skończyć partię do drugiego dnia, aby uzyskać najlepszą teksturę i smak.
  • Przechowuj ją w temperaturze pokojowej. Nie przechowuj ich w lodówce. Szybko staną się łamliwe! Zalecam pozostawienie ich w misce lub słoiku na blacie, luźno przykrytych kawałkiem folii.
  • Przypraw je! Lubię posypać ciecierzycę przyprawami zaraz po wyjęciu z piekarnika. Spróbuj użyć odrobiny papryki lub swojej ulubionej mieszanki przypraw. Chili, curry lub przyprawy do shawarmy będą tu doskonałe. Są również pyszne z przyprawą do bajgli Everything Bagel Seasoning!

Zrobiłam pieczoną ciecierzycę! Co powinnam z nią zrobić?

Ciesz się nimi jako przekąską, wrzuć je do prostej sałatki.

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz