loader
Blog

KREMOWA GALARETKA JOGURTOWA

Nudna, "stara" galaretka zyskuje nową jakość dzięki dodaniu jogurtu i śmietany!  Ten prosty dodatek zmienia ją w kremowy deser, który jest lekki w konsystencji, bogaty w smaku, idealnie słodki z piękną nutą pikanterii.

Ten przepis był w mojej rodzinie jeszcze zanim się urodziłam, a ja ukrywałam go przed Wami przez cały ten czas.
Dlaczego?

Ponieważ jest tak prosty, że prawie głupio mi go zamieszczać.
Proste smaki, proste kroki... coś w rodzaju przepisu bez przepisu, który myślałam, że każdy wie jak zrobić.
Okazuje się, że nie jest tak dobrze znany, jak myślałam, więc musiałam rzucić na niego trochę światła.


Jeśli znasz ten deser, jestem pewna, że już wiesz, jaki jest dobry.
Ale jeśli do tej pory nie wiedzieliście nic o jogurtowej galaretce, to z przykrością muszę Wam powiedzieć, że wiele straciliście.  Stary...zapomnij o zwykłej 'ol galaretce'!  To jest o wiele, wiele lepsze i jeśli w ogóle... trochę bardziej pożywne!
Właściwie to nie jestem fanem galaretki w ogóle.  Zdaję sobie sprawę, że jestem prawdopodobnie w mniejszości tutaj, ale że jiggly, galaretowatą teksturę jest po prostu nie moja filiżanka herbaty (cringe!).

To, z drugiej strony... KOCHAM.

Po prostu zastępując połowę wody używanej do "gotowania" galaretki mieszanką jogurtu i śmietany (lub WSZYSTKIEGO jogurtu, jeśli chcesz zachować chude rzeczy), przekształca tę żelową, monotonną konsystencję o smaku, który pozostawia wiele do życzenia, w kremowy, jedwabisty deser o bogatym smaku i zwiększonej złożoności.
To jak jedzenie gęstszego, schłodzonego sufletu!

Jest to jeden z tych przepisów, które zostały mi przekazane przez moją babcię, niech jej piękna dusza spoczywa w pokoju.  A jeśli próbowaliście jej kremowego, kremowego puddingu ryżowego i Balah El Sham (bliskowschodnie frytki), wiecie jak wyjątkowe są jej przepisy.
Ten przepis nazywała "Sufletem truskawkowym" i ta nazwa trochę do niego przylgnęła.  Do dziś nazywamy go "sufletem", ale musiałam ją tu zmienić dla technicznej poprawności.  To zdecydowanie nie jest suflet, ale w pewien sposób słabo go przypomina.  Ta lekka i kremowa konsystencja, z orzeźwiającym owocowym smakiem jest prawdopodobnie tym, skąd wzięło się to połączenie.
Bez względu na to, jaką nazwę wybierzesz, ten prosty, ale pyszny przysmak z pewnością zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Jest lekki w konsystencji, bogaty w smaku, doskonale słodki z nutą pikanterii i jest idealnym, szybkim deserem, który można przygotować w gorący letni dzień.  Chwała deserom bez pieczenia!
Inną wspaniałą rzeczą w tym deserze jest to, że możesz łatwo dostosować jego smak do swoich upodobań!  Zamień truskawkową galaretkę z dowolnym smakiem, na który masz ochotę i bum! masz zupełnie nowy deser.  Jeśli masz duże zgromadzenie, rozważ zrobienie kilku smaków na raz i podanie ich obok siebie... bo kto nie lubi różnorodności.  Babcia zawsze robiła dużą miskę o smaku truskawkowym i inną o smaku mango.  Truskawkowy zawsze był moim ulubionym.  To znaczy...jest różowa!  Jak mała dziewczynka może się temu oprzeć?!

Czy pójdziesz na różowy, pomarańczowy, fioletowy lub zielony, będziesz potrzebować tylko 4 składniki do tego śmiesznie łatwego przepisu:

  • 1 opakowanie galaretki o wybranym przez Ciebie smaku.  Ja dziś robię truskawkową.
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 szklanki zwykłego jogurtu
  • 1/2 szklanki ciężkiej śmietany (która może być zastąpiona większą ilością jogurtu, ale uwielbiam bogactwo, jakie dodaje i jak łagodzi cierpkość jogurtu)


Więc wlewasz wrzącą wodę na galaretkę i ubijasz, aż się całkowicie rozpuści.  W tym momencie, będziesz chciał, aby gorąca mieszanka ostygła do temperatury zbliżonej do pokojowej przed dodaniem nabiału.  Dodanie jogurtu do gorącej mieszanki może spowodować jej rozpad i zsiadanie się, a tego nikt nie lubi.

Ja również lubię się upewnić, że mój nabiał nie jest zimny, kiedy go dodaję.  Kiedy wszystkie składniki mają podobną temperaturę, lepiej łączą się w bardziej jednorodny sposób i nie pozostaniesz z kawałkami jogurtu pływającymi wokół.
Ale to już prawie wszystko!  Po prostu ubijaj jogurt i ciężką śmietanę, aż będzie gładka i jednolita.

Następnie rozlej równomiernie do małych kubeczków lub ramekinów na indywidualne porcje lub do 1 dużej miski, a la styl rodzinny.  Następnie włóż do lodówki, aby zastygło.

Na wierzch można nałożyć (lub dolać) trochę bitej śmietany, jeśli ktoś lubi.  Babcia tak nie robiła ????

Top z jagód lub dwóch, wiosna mięty dla koloru, i oszukać wszystkich do myślenia, że serwuje im fantazyjne francuski deser, który wziął cały dzień i noc, aby zrobić.

WYDAJNOŚĆ: 4 PORCJE KREMOWA GALARETKA JOGURTOWA

Duży upgrade galaretki, przekształcający ją w kremowy deser z dodatkiem jogurtu i ciężkiej śmietany. Lekka w konsystencji, bogata w smaku, idealnie słodka z piękną nutą pikanterii.
czas przygotowania
10 MINUT
dodatkowy czas
3 GODZINY
całkowity czas
3 GODZINY 10 MINUT

SKŁADNIKI

  •  1 opakowanie Jello (smak do wyboru; ja użyłam Truskawkowej)*.
  •  1 szklanka wrzącej wody (odmierzyć po zagotowaniu)
  •  1/2 szklanki (127g) zwykłego, pełnotłustego jogurtu naturalnego*
  •  1/2 szklanki (118ml) gęstej bitej śmietany*
  •  Do dekoracji: (opcjonalnie)
  •  Bita śmietana
  •  Wybrane owoce jagodowe
  •  Liście mięty

INSTRUKCJA:

  • Opróżnij zawartość koperty z galaretką do średniej miski. Zalej galaretkę wrzącą wodą i ubijaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia do ciepłej temperatury pokojowej; około 30 minut. Nie próbuj przyspieszyć procesu chłodzenia poprzez wstawienie do lodówki, ponieważ spowoduje to zestalenie się galaretki.
  • W międzyczasie wyjmij z lodówki zarówno jogurt jak i śmietanę, aby zbliżyć je do temperatury pokojowej. Upewnienie się, że wszystkie składniki mają podobną temperaturę, zapobiegnie zsiadaniu się masy. Dodanie zimnego nabiału do gorącej galaretki spowoduje, że masa zacznie się zsiadać i rozpadać, a jej konsystencja nie będzie przyjemna.
  • Kiedy masa galaretkowa nie jest już gorąca w dotyku, wbij jogurt i śmietanę, aż do równomiernego połączenia.
  • Podziel masę równomiernie na 4 ramekiny lub szklanki lub 1 średnią miskę, jeśli podajesz w stylu rodzinnym. Odstaw do lodówki do zastygnięcia, na 2 do 3 godzin lub na całą noc.
  • Jeśli chcesz, udekoruj bitą śmietaną, jagodami i listkami mięty. Podawać na zimno lub w chłodnej temperaturze pokojowej.

 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz