Zielona sałatka – samo zdrowie!

Przepis na zieloną sałatkę

Dzielę się z Wami przepisami już od prawie 1,5 miesiąca, a dopiero zdałam sobie sprawę z tego, że w moim blogowym menu brakuje sałatek. Obiecuję się poprawić!

Dzisiaj przepis na sałatkę z awokado, mozarellą i płatkami migdałowymi. Można ją przygotować dosłownie w pięć minut 🙂

Składniki:

– 1 dojrzałe awokado
– 125 g mozarelli
– 1/2 kapusty pekińskiej
– 6 łyżek płatków migdałowych
– 3/4 łyżki soku z cytryny
– 1 i 1/2 łyżki oleju lnianego
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Kapustę pekińską pokroić w paseczki, awokado i mozarellę w kostkę. Wszystko przełożyć do miski.
2. Dodać sok z cytryny, olej lniany, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
3. Posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego! Sałatkę dodaję do durszlakowej akcji Sałatki bez majonezu.

 

 

  • Bardzo ciekawe zestawienie składników! Chętnie bym spróbowała takiej sałatki!

  • twilla1987

    Zrobiłam. Tylko chyba miałam za dużą pekinkę bo pół to bardzo dużo. Sałatka jest prosta, szybko (ok 12 minut), smaczna. Nadaję się zarówno jako dodatek do obiadu jak i samodzielna sałatka na drugie śniadanie.