Ciasto marchewkowe z mąki żytniej razowej i kukurydzianej

Niestety, ale musimy pogodzić się z faktem, że ze straganów zniknęły stosy letnich owoców i warzyw, z których można było wyczarować najróżniejsze ciasta i desery, sałatki, zapiekanki itp… W oczekiwaniu na wiosnę zakasałam rękawy, rozgrzałam piekarnik i skorzystałam z tego, co dała nam Matka Natura :-) Marchewka jest jednym z najsłodszych warzyw (nie licząc buraków), zatem doskonale wzbogaci smak różnego rodzaju słodkich wypieków. Zapraszam na zdrowe ciasto marchewkowe, bez cukru! Do zrobienia ciasta wykorzystałam mąkę żytnią razową* i mąkę kukurydzianą, naturalnie bezglutenową.

*UWAGA! Ciasta nie mogą jeść osoby chore na celiakię. Na www.zdrowienawidelcu.pl staram się publikować wyłącznie przepisy bezglutenowe i do wypieków stosuję mąki bezglutenowe (m.in. ryżową, jaglaną, gryczaną, kukurydzianą). Sporadycznie jednak używam także mąki żytniej razowej typ 2000.

Szanowni Państwo, zapraszam do stołu  :-)

Ciasto marchewkowe

 

Składniki:

– 2 szklanki marchewki startej na tarce o grubych oczkach
– szklanka mąki kukurydzianej (w obawie przed GMO polecam mąkę ekologiczną)
– szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
– niepełna szklanka ksylitolu (jeśli ktoś chce uzyskać mniej słodkie ciasto – wystarczy pół szklanki)
– 4 jajka
– 1 szklanka oleju (u mnie nierafinowany słonecznikowy)
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu
– 1 łyżeczka soli
– 1 szklanka wyłuskanych i posiekanych orzechów włoskich
– opcjonalnie: rodzynki, siemię lniane
– do posypania ksylitolem pudrem – 2-3 łyżeczki ksylitolu

Ja zrobić  zdrowe ciasto marchewkowe?

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° C.
2. Zmiksuj jajka z ksylitolem. Stopniowo dodawaj olej, miksując na małych obrotach.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę żytnią razową, mąkę kukurydzianą, cynamon, sól, sodę i proszek do pieczenia.
4. Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj startą marchew, posiekane orzechy, rodzynki i siemię lniane. Ponownie dokładnie wymieszaj.
6. Ciasto umieść w blaszce (u mnie tortownica o średnicy 24 cm) i wstaw do piekarnika na 45-50 minut.
7. Gdy ciasto ostygnie oprósz czy je zmielonym w młynku do kawy ksylitolem (zastępstwo cukru pudru).

Ciasto marchewkowe

 

 

  • http://www.relishmeals.blogspot.com whiness

    Faktycznie zdrowe, a jakie musi być dobre!

  • http://zyciewapetycie.blogspot.com/ Basia

    Ciasto marchewkowe ubóstwiam, więc taką wersję bez mąki chyba bym „pochłonęła” :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  • http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/ sowa_nie_sowa

    U mnie też ciasto, częściowo z Twojego przepisu na ciasto czekoladowe:)
    Dzisiaj znów będę tworzyć ciasto z mąką bezglutenową, tym razem mam zamiar użyć ryżowej i może kukurydzianej, jeszcze nie wiem. Może nawet marchewkę dodam, choć miałam zamiar jabłka, ale marchewka z jabłkiem się przecież dobrze komponuje, no nie?;)
    Twoje pysznie i zdrowo wygląda:)

    • http://www.zdrowienawidelcu.pl Magda

      Ojjjj tak, marchewka i jabłko to doskonałe połączenie. Ja robiłam wczoraj dyniowe, też wyszło pyszne :-)
      Miłego wieczoru Sówko i smacznego ciasta :-)
      M.

  • http://melagotujeitestuje.blogspot.com/ MelanikaX

    Pysznie wygląda :)

  • Alicja

    Pyszne ciasto marchewkowe! Miesiąc temu okazało się, że muszę być na diecie bez mąki pszennej, cukru ( tylko ksylitol),mleka i jego przetworów, owoców…myślałam, że takich pysznych słodkości już sobie nie podjem ale trafiłam na Twoje przepisy!:)Bardzo polecam

    • http://www.zdrowienawidelcu.pl Magda

      Dziękuję i zapraszam częściej :) :)

  • http://123 Kacper

    suoer ciasto