Sałatka z młodych ziemniaków w mundurkach – idealna na grilla

Klasyczna sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem cebuli, szczypiorku, ogórków kiszonych i majonezu (lub np. majonezu z tofu – link). Idealna na wiosenne i letnie imprezy na świeżym powietrzu – grille i ogniska 🙂 Sałatkę robiłam „na oko”, ciężko mi więc w przepisie podać dokładne proporcje… Zapraszam!

Jeszcze jedno – wiem, że sałatka na poniższym zdjęciu wygląda jak ciapa, ale uwierzcie – daje radę 🙂 Sałatka była przygotowywana na szybko a konsumowana na budowie (na stole zrobionym z pustaków 🙂 ).

Sałatka z ziemniaków w mundurkach, cebuli, szczypiorku i ogórków

Składniki:

– młode ziemniaki
– cebula
– szczypiorek
– ogórki kiszone
– majonez (np. wegański majonez z tofu)
– sól i pieprz do smaku

Jak zrobić?

1. Ziemniaki wyszoruj, przekrój na połówki lub ćwiartki i ugotuj w mundurkach (np. na parze).
2. Cebulę pokrój w kostkę, ogórki w plasterki.
3. Gdy ziemniaki przestygną, połącz je z cebulą i ogórkami. Dodaj majonez, sól i pieprz.
4. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!!

 

  • Jak dla mnie idealna

  • Uwielbiam taką ziemniaczaną sałatkę. Prosta, treściwa i pyszna 🙂

  • Rossie

    u mnie w domu robimy taką z dodatkiem fety – wtedy już nie trzeba dodatkowo solić 🙂 i jest pyszna!

  • Koniecznie muszę zrobić i to tym majonezem z tofu, co mi się tak podobał, ale do tej pory nie zrobiłam:)

  • świetna propozycja do grilla! Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki ziemniaczane,a Twoja zapowiada się naprawdę obiecująco, zabieram do wypróbowania:), pozdrawiam:)

  • Taka sałatka to coś pięknego, nie tylko na grilla 🙂 Robię ją również, chociaż nieco inną, również zawsze na „oko” 🙂