Sałatka z młodą pokrzywą, fetą i pomidorami

 

Dopiero ogarniam się po przeprowadzce, ale wreszcie znalazłam chwilę, żeby podzielić się z Wami tym, co dzieje się w mojej kuchni. A dzieje się dużo…

Mamy maj! Na łąkach aż roi się od pokrzyw. Pewnie dla większości z Was to chwasty, które nie kojarzą się zbyt przyjemnie – ze swędzeniem i bąblami na skórze. Zachęcam do zmiany sposobu myślenia i jedzenia pokrzyw, wszak mają zdrowotne właściwości. Pokrzywy zawierają całą gamę witamin (m.in. A, C, K, B2), mikro- i makroelementów (m.in. magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, jod, krzem i sód). Czyli – pokrzywa jest dobra na wszystko!

Przed wybraniem się na pokrzywobranie trzeba pamiętać o tym, żeby oprócz koszyka lub torby na listki, zabrać ze sobą także rękawiczki i nożyczki. Postarajcie się, żeby zbierać pokrzywę rosnącą z dala od miejskiego zgiełku. Polecam zbieranie jedynie najmłodszych (rosnących najwyżej) listków. Taką pokrzywę śmiało można jeść – jest smaczna i zdrowa, a po sparzeniu wrzątkiem nie parzy w język.

Sałatka z pokrzywą, serem feta i pomidorami

Sałątka z pokrzywą

Składniki:

– 3 garście listków młodych pokrzyw
– mała główka sałaty lodowej
– 200 g sera feta
– 2 pomidory
– 2 małe ząbki czosnku
– kilka kropli soku z cytryny
– ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Jak zrobić?

1. Listki pokrzywy sparzyć, odcedzić, posiekać i umieścić w misce.
2. Dodać starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Dodać porwane liście umytej i wysuszonej sałaty.
4. Fetę pokroić w kostkę, pomidory w półksiężyce. Wszystko dodać do miski.
5. Dodać sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól do smaku.

Smacznego!

Wpis dodaję do dwóch durszlakowych akcji: Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu, Majówkowe szaleństwo

 

 

  • Pokrzywa jest wspaniała ! 🙂 Sama od niedawna odkrywam jej wszechstronność w kuchni i dla upiększania urody również 😉

    Dziękuję za dołączenie do akcji „Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu”,
    pozdrawiam serdecznie,

    Agnieszka

  • ania0001

    A miało być częściej 😉