Puree z pieczonej dyni

Często przeglądam anglojęzyczne blogi w poszukiwaniu inspiracji. Jakiś czas temu, gdy zostaliśmy obdarowani dynią, a przejadła się nam już zupa i placuszki dyniowe,  szukałam w sieci przepisów z dynią w roli głównej.  Zwróciłam uwagę na to, że w większości anglojęzycznych przepisów króluje dynia z puszki, w formie puree . Dzięki jednemu z blogów (link) dowiedziałam się jak samodzielnie zrobić dyniowe puree zbliżone do tego zapuszkowanego :-). Do zrobienia swojego puree wykorzystałam pół dużej dyni, uzyskałam 3/4 szklanki puree. Puree można wykorzystać np. jako  dodatek do mięsa, nadzienie do ciasta,  czy składnik rozgrzewającego napoju.

Puree z pieczonej dyni

Składniki:

– dynia

Jak zrobić puree z dyni?
1. Dynię przekrój na pół i za pomocą wydrążacza wydrąż miąższ wraz z pestkami.
2. Pokrój na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj na nim kawałki dyni (skórą do dołu).
4. Piecz do miękkości w temperaturze 180° C (około 35-40 min).
5. Przestudź, obierz dynię ze skóry i zmiksuj za pomocą blendera.

Smacznego!