Pralinki kokosowo-buraczane

pralinki-kokosowo-buraczane_1

Pewnie nie raz wspominałam, że lubię buraki w każdej postaci i że razem z innymi warzywami  co rusz piekę je w piekarniku po to, żeby mieć zapas na kilka dni. Uwielbiam smak buraków nie tylko w zupach i sałatkach ale także… lodach i deserach 🙂 Dziś przedstawiam Wam finał mojego ostatniego eksperymentu: pralinki z pieczonego buraka i masła kokosowego. Wyglądają bardzo dziwnie, to fakt. Smakują zaskakująco 🙂

Składniki:

– 1 upieczony wcześniej burak*
– 2 szklanki wiórków kokosowych
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 15 namoczonych przez noc daktyli
– 1 szklanka namoczonych przez noc orzechów włoskich

*Dysponowałam upieczonymi już wcześniej burakami. Jeśli chcesz je upiec, polecam upiec więcej niż jednego, bo są pyszne. Jak upiec buraki? Buraki piecze się w 180°C przez 40-90 minut (w zależności od wielkości buraków). Myje się je dokładnie, nakłuwa widelcem i piecze w łupinkach. Dopiero po upieczeniu się je obiera. W trakcie pieczenia możesz sprawdzać ich stan widelcem.

Przepis:

1. Po pierwsze uzbrój się w cierpliwość, ponieważ pierwszy etap tego przepisu jest dość żmudny. Wiórki kokosowe i olej kokosowy miksuj tak długo, aż uzyskasz coś na kształt pasty. Mi to zajęło jakieś 20 minut (z przerwami, żeby nie przegrzać blendera…).
2. Obierz buraka.
2. Do pasty kokosowej dodaj pokrojonego upieczonego buraka, daktyle i orzechy i miksuj jeszcze przez chwilę.
3. Masę przełóż do foremek na pralinki lub uformuj kulki. Opcjonalnie możesz przystroić pralinki wiórkami lub posiekanymi orzechami.

Smacznego 🙂

pralinki-kokosowo-buraczane-1

 

Mogą się Wam przydać foremki do pralinek:

pol_il_Silikonowa-foremka-do-czekoladek-w-ksztalcie-gwiazdek-12-szt-1237 pol_il_Silikonowa-foremka-do-czekoladek-w-tradycyjnych-ksztaltach-12-szt-1238 pol_il_Silikonowe-foremki-do-czekoladek-w-ksztalcie-kwiatuszkow-12-szt-1236

 

  • Konrad

    Moja córka lubi kolor różowy, może się skusi 🙂

  • Zapisuję do zrobienia

    CzerwonaPodkladka