Orzeszki z piekarnika z mąki z ciecierzycy i jaglanej

Bezglutenowe ciasteczka w kształcie orzeszków

Wykonywane przy pomocy specjalnej patelni ciasteczka – orzeszki ponoć królowały w czasach PRLu i jedzone były wtedy na potęgę… Ja tych czasów nie pamiętam. Nie mam także specjalnej patelni, w której można je przygotować. Mam za to silikonową foremkę, w której na raz można upiec 48 połówek ciasteczek 🙂

Składniki:

– 100 g mąki jaglanej
– 100 g mąki z ciecierzycy
– 100 g masła
– 1/3 łyżeczki soli
– 3 łyżeczki zimnej wody
– 3 czubate łyżki ksylitolu
– szklanka nieprażonych orzeszków ziemnych

* Ciasteczka można polać polewą – przepis na polewę.

Przepis:

1. W dużej misce wymieszać zmieloną kaszę jaglaną i ksylitol, zimne masło, sól i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
2. W tym czasie przygotować masę: umieścić orzeszki ziemne w czymś, co zrobi z nich masło orzechowe. Ja używam w tym celu młynka do kawy…
3. Po 30 minutach ciasto wyjąć z lodówki, i uformować z niego małe kuleczki, które należy umieścić w formie na orzeszki. Docisnąć palcem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 10-15 minut.
4. Po ostudzeniu przełożyć ciasteczka masą orzechową.
5. Orzeszki można polać polewą.

Smacznego!

Bezglutenowe ciasteczka w kształcie orzeszków z mąki jaglanej i mąki z ciecierzycy

  • Agata

    Faktycznie pamiętam ich smak z dzieciństwa. Ciekawa jestem Twojej bezglutenowej wersji…