Muffiny z mąki żytniej razowej z bakaliami

 

Zainspirowałam się przepisem znalezionym na Kwestii Smaku, ale tak go zmodyfikowałam, że tak naprawdę powstało coś całkiem nowego: zamiast mąki pszennej dałam żytnią*, zamiast cukru – ksylitol, zamiast dyni – cukinię, zamiast orzechów włoskich – migdały… Nie dodałam miodu, dodałam siemię lniane. Z przepisu powstało 18 babeczek, ale jak sami możecie zobaczyć na zdjęciu, mogłyby być bardziej wyrośnięte. Myślę, że to przepis na 12-14 naprawdę wyrośniętych muffinek.

*UWAGA! Muffinek nie mogą jeść osoby chore na celiakię. Na http://www.zdrowienawidelcu.pl staram się publikować wyłącznie przepisy bezglutenowe i do wypieków stosuję mąki bezglutenowe (m.in. ryżową, jaglaną, gryczaną, kukurydzianą). Sporadycznie jednak używam także mąki żytniej razowej typ 2000 (mąka ta zawiera gluten – wprawdzie w dużo mniejszym stopniu niż mąka pszenna, ale jednak).

Składniki:

– 1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
– 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1/3 łyżeczka soli
– 1/3 szklanki łuskanego słonecznika
– 1/3 szklanki posiekanych migdałów
– 1/3 szklanki rodzynek
– 1/3 szklanki pestek dyni
– 1/3 szklanki siemienia lnianego
– 1 cm świeżego imbiru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 1/3 szklanki ksylitolu
– 1/2 szklanki cukinii (startej na tarce o drobnych oczkach)
– 2 jajka
– 1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
– orzeszki ziemne do dekoracji

Wykonanie:

1. Rozgrzać piekarnik do 175° C. Włożyć papierowe papilotki do formy na muffiny. Migdały zrumienić na suchej patelni.
2. Wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sodę, sól, przyprawy, ksylitol, rodzynki, pestki i migdały). Dodać jajka, cukinię i oliwę. Dokładnie wymieszać.
3. Papilotki napełnić do około 2/3 wysokości.
4. Piec w rozgrzanym do 175° C  piekarniku około 20 minut. Wyciągnąć, udekorować (ja dekorowałam orzeszkami ziemnymi).

Smacznego! Wpis dodaję do durszlakowej akcji Zimowe urodziny.

 

2 odpowiedzi - Muffiny z mąki żytniej razowej z bakaliami

  1. Kura Domowa
    14 marca, 2012 at 10:21 (3 lata temu)

    Fajne mufinki:) Bardzo lubię wypieki tylko na mące żytniej, na pewno wypróbuję.

    Odpowiedz
  2. Boru
    17 stycznia, 2015 at 17:19 (4 miesiące temu)

    Wlaśnie zajadam, pychota ! Dodalam tylko 3 kostki gorzkiej czekolady 90%

    Odpowiedz

Odpowiedz