Mrożony mus truskawkowy do koktajli

Sezon na truskawki powoli dobiega końca… Co zrobić, żeby cieszyć się ich smakiem nawet w środku zimy? Można je zamrozić a później dodawać do koktajli. Wszystko, czego potrzebujesz to blender i jak największa foremka do kostek lodu.

Przepis:

  1. Truskawki należy dokładnie umyć i wysuszyć, a jeśli jest taka potrzeba – usunąć szypułki. W przypadku gdy mam ekologiczne truskawki z zaufanego źródła z pięknymi zielonymi i soczystymi szypułkami, nie usuwam ich.
  2. Truskawki blenduję na jednolitą masę. Zależy mi na tym, żeby mus był jak najgęstszy, więc nie dodaję do niego wody. Lepiej radzi sobie z tym blender żyrafa niż kielichowy.
  3. Mus umieszczam w foremce do kostek lodu i zamrażam.

mrozony-mus-truskawkowy-3

Po kilku godzinach mus jest już zamrożony. Można go wykorzystać na wiele sposobów 🙂

Smacznego!

 

mrozony-mus-truskawkowy-1

Mój ulubiony sposób: zalanie kostki z musem mlekiem roślinnym. Pycha 🙂

mrozony-mus-truskawkowy-2

Przydatne produkty ze sklepu kuchnianawidelcu.pl:

pol_pl_Wykrawacz-szypulek-truskawek-2407_1 pol_pl_Szypulkownik-stalowy-do-truskawek-KITCHEN-CRAFT-82_3   pol_pl_Foremka-do-bardzo-duzych-kostek-lodu-XXL-4-5-cm-x-4-5-cm-x-4-5-cm-3471_5

 

Akcja kulinarna:


Milion smaków truskawek - edycja trzecia