Jak zrobić mleko kokosowe?

Kto z nas nie lubi mlecznych napojów? Jak się okazuje, ich głównym składnikiem wcale nie musi być mleko krowie :-) Przedstawiam Wam mleko kokosowe, które szybko można przygotować w domowym zaciszu.

Mleko kokosowe

Składniki:

- 1 szklanka wiórek kokosowych (najlepiej ekologicznych, bo większość „zwykłych” zawiera szkodliwy dla zdrowia dwutlenek siarki)
- 2 lub 3 szklanki wody

Wykonanie:

1. Wiórki zalać szklanką gorącej wody, przykryć spodkiem i odstawić na 2-3 godziny.
2. Dolać szklankę zimnej wody, zmiksować w blenderze.
3. Odcedzić mleko od wiórek (za pomocą gazy lub sitka z drobnymi oczkami).

Jeśli mleko wyszło zbyt tłuste, należy dodać do niego odrobinę wody i zmiksować raz jeszcze (ja zwykle dodaję dodatkowo jedną szklankę wody).

Pozostałe wiórki można wykorzystać do przygotowania np. kokosowej panierki lub kokosanek.

 

1 Komentarz - Jak zrobić mleko kokosowe?

  1. sowa_nie_sowa
    1 października, 2012 at 18:16 (2 lata temu)

    To takie proste? Nie do wiary:)
    Lecę produkować:)

    Odpowiedz

Odpowiedz