Jak zrobić mleko kokosowe?

Jak zrobić mleko kokosowe?

Kto z nas nie lubi mlecznych napojów? Jak się okazuje, ich głównym składnikiem wcale nie musi być mleko krowie :-) Przedstawiam Wam mleko kokosowe, które owszem – można kupić w sklepie, ale nie tylko – można je także szybko przygotować w domowym zaciszu.

 

Składniki:

– 1 szklanka wiórek kokosowych (najlepiej ekologicznych, bo większość „zwykłych” zawiera szkodliwy dla zdrowia dwutlenek siarki)
– 2 lub 3 szklanki wody

Jak zrobić mleko kokosowe?

1. Wiórki zalać szklanką gorącej wody, przykryć spodkiem i odstawić na 2-3 godziny.
2. Dolać szklankę zimnej wody, zmiksować w blenderze.
3. Odcedzić mleko od wiórek (za pomocą gazy lub sitka z drobnymi oczkami).

Jeśli mleko wyszło zbyt tłuste, należy dodać do niego odrobinę wody i zmiksować raz jeszcze (ja zwykle dodaję dodatkowo jedną szklankę wody).

Pozostałe wiórki można wykorzystać do przygotowania np. kokosowej panierki lub kokosanek.

 

  • To takie proste? Nie do wiary:)
    Lecę produkować:)