Koktajl truskawkowo-bananowo-rumiankowy

IMG_7339 - Kopia

 

Sezon na truskawki w pełni. Ciągle próbujemy nowych kombinacji smakowych, głównie w koktajlach. Dziś jedna z najprostszych -> truskawki, banan, woda, opcjonalnie odrobina rumianku.

Rumianek przez większość życia kojarzył mi się wyłącznie z herbatą… Okazuje się, że świeży rumianek jest o wiele bardziej aromatyczny. Smak liści rumianku jest dość zaskakujący, przypomina nieco miód z ananasowym posmakiem.

Jeśli nie macie dostępu do zdrowego ekologicznego rumianku nic nie szkodzi – bez niego ten koktajl wyjdzie równie pyszny.

Składniki:
– 600 g truskawek
– 2 banany
– 300 ml wody
– pół płaskiej łyżeczki świeżych listków rumianku

Przepis:

  1. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki.
  2. Truskawki, umyte i obrane banany i listki rumianku umieść w blenderze.
  3. Dodaj wodę i dokładnie zblenduj.
  4. Smacznego!

 

Przydatne ze sklepu kuchnianawidelcu.pl:

pol_pl_Wykrawacz-szypulek-truskawek-2407_1 pol_pl_Szypulkownik-stalowy-do-truskawek-KITCHEN-CRAFT-82_3  pol_pl_Slomki-do-serwowania-napojow-jogurtowych-komplet-12-szt--815_1

 

Akcja kulinarna:


Milion smaków truskawek - edycja trzecia