Jogurtowy sos czosnkowy, bez majonezu!

Jogurtowy sos czosnkowy bez majonezu

Nie wyobrażam sobie bez niego życia! Polewam nim mięsa, ryby, warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… No cóż, nie sposób wymienić wszystkich posiłków, z którymi się dobrze komponuje. Jogurtowy sos czosnkowy, bo o nim mowa, bardzo często gości na moim stole. Sos jest przyrządzany bez dodatku majonezu, nie ma w nim zatem ani grama cukru czy octu.

Z przepisu powstaje około 150 ml sosu jogurtowego.

Składniki:

- ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- łyżka zimnej wody
- łyżka oliwy z oliwek
- świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone)
- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić w miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać.
2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać.
3. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

5 odpowiedzi - Jogurtowy sos czosnkowy, bez majonezu!

  1. Asia
    26 marca, 2012 at 09:19 (2 lata temu)

    Też czasem taki przyrządzamy bo jest zdrowszy, ale jakkolwiek bym się nie oszukiwała to jednak smaczniejszy jest z majonezem przynajmniej pół na pół ;)

    Odpowiedz
    • Magda
      26 marca, 2012 at 10:30 (2 lata temu)

      To na pewno :-) Ale dla tych, co nie mogą majonezu – jak znalazł :-) W przypadku tego sosu myślę, że najważniejszym składnikiem (zaraz obok czosnku) jest cytryna, która dodaje delikatnej kwasowości i choć odrobinę imituje majonez :-)

      Odpowiedz
  2. Ola
    26 listopada, 2012 at 16:30 (2 lata temu)

    Cudowny :) polecam dodać 3 zmiażdżone goździki. Pyszota! :))))

    Odpowiedz
    • Magda
      26 listopada, 2012 at 16:51 (2 lata temu)

      Ooo koniecznie muszę spróbować z goździkami :)

      Odpowiedz
  3. netmak
    26 maja, 2014 at 12:51 (2 miesiące temu)

    Pomysł z goździkami super! Zupełnie inny ciekawszy smak!

    Odpowiedz

Odpowiedz