Jogurtowa galaretka

Jogurtowa galaretka bez glutenu i bez cukru

Jogurtowa galaretka to smaczny deser bez glutenu i bez cukru. Samo przygotowanie jest bardzo szybkie, ale niestety trzeba się uzbroić w cierpliwość na czas tężenia galaretki… 😉

Składniki:

– 3 łyżki żelatyny
– 1 duże opakowanie jogurtu bałkańskiego (340 g)
– 2 szklanki wrzątku
– 10 łyżeczek ksylitolu
– ewentualnie: konfitura lub sok owocowy do przystrojenia

Wykonanie:

1. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, dodać ksylitol, dokładnie wymieszać. Dodać opakowanie jogurtu bałkańskiego i ponownie wymieszać. Do mieszania polecam użycie blendera.
2. Przygotowaną mieszaninę wlać do miski wyłożonej folią spożywczą. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
3. Po tym, jak galaretka stężeje, zdjąć folię i ułożyć (niczym kopiec :))  na talerzu. Polać konfiturą lub sokiem owocowym.

Jako, że taką galaretkę można jeść bez wyrzutów sumienia, przepis dodaję do durszlakowej akcji Fit na wiosnę!

  • Coś, co jest bardzo w moim guście. Uwielbiam grecki jogurt (dużo białka) i z ksylitolem też jestem za pan brat. Dodaję do „koniecznie do wypróbowania”. Pozdrawiam 🙂

  • a czasem chodzi za mną taki deser na zimno w wersji light.. strzał w dziesiątkę 🙂