Jak zrobić bezglutenową mąkę gryczaną?

Kasza gryczana jest jedną z najzdrowszych kasz. Zawiera m.in. witaminy, potas, magnez, błonnik, kwas foliowy i rutynę. Powinni ją spożywać wszyscy ci, którzy chcą podnieść naturalną odporność swojego organizmu.

Dzisiaj podzielę się z Wami moim wielkim odkryciem. Jest nim mąka gryczana, idealna do przyrządzania bezglutenowych ciast, naleśników, smażonych placuszków i racuchów.

Jak zrobić mąkę gryczaną?

Nic prostszego! Wystarczy być w posiadaniu elektrycznego młynka do kawy i kaszy gryczanej. Kaszę należy wsypać do młynka i mielić aż do uzyskania drobnego proszku.

Zobacz wszystkie przepisy z wykorzystaniem mąki gryczanej.

10 odpowiedzi - Jak zrobić bezglutenową mąkę gryczaną?

  1. www
    17 lutego, 2012 at 08:36 (2 lata temu)

    mogłabyś napisać jakiego dokładnie młynka używasz? Model, rodzaj ostrzy?

    Odpowiedz
  2. Agata
    9 września, 2012 at 22:55 (2 lata temu)

    Pychotne! Dzięki!

    Odpowiedz
  3. Wabik
    26 września, 2012 at 10:48 (2 lata temu)

    Mąkę gryczaną bez problemu można kupić w sklepie, wystarczy się rozejrzeć w jakimś lepiej zaopatrzonym. Np. z firmy Melvit.

    Odpowiedz
    • Magda
      26 września, 2012 at 11:54 (2 lata temu)

      Tak, ale nie zawsze ma się na co dzień dostęp do takiej mąki, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach. Wówczas można zrobić mąkę samodzielnie :-)

      Odpowiedz
  4. ACM
    9 lutego, 2013 at 17:19 (1 rok temu)

    Czy ktos sie orientuje czy lepiej jest mielic make gryczana niepalona czy prazona? Czy ma to jakies znaczenie, zdrowotne smakowe?

    Odpowiedz
    • Magda
      9 lutego, 2013 at 17:25 (1 rok temu)

      Mąka gryczana z kaszy niepalonej jest znacznie delikatniejsza w smaku – przypomina mi nieco mąkę jaglaną. Ponoć kasza gryczana podczas palenia traci 50% swoich witamin, więc niepalona jest zdrowsza :) Jeśli chodzi o zastosowanie w kuchni – nie zauważyłam różnicy w konsystencji np. ciasta zrobionego z maki z kaszy palonej i niepalonej.

      Odpowiedz
  5. m.t.
    13 czerwca, 2013 at 11:36 (1 rok temu)

    Mam 64 lata a cukrzykiem już 47 lat oraz celiakiem zdiagnozowanym w 2000r.uczulonym na laktozę. Pieczę chleb bezglutenowy i dodaję 50% mąki gryczanej. Raz chlebek jest jaśniejszy a z innej mąki gryczanej jest ciemniejszy. Wolę ten jaśniejszy bo dla mnie jest smaczniejszy.I myślę że ten ciemniejszy jest właśnie z kaszy palonej. Co o tym sądzicie?
    A tak na marginesie taka mieszanka jest tańsza niż z samej mąki bezglutenowej POLECAM DLA „BRANŻOWCÓW”czyli cukrzyków z celiakią. Baj

    Odpowiedz
    • Magda
      13 czerwca, 2013 at 13:17 (1 rok temu)

      Witam Pani Mario :)
      Tak, pieczywo z mąki gryczanej zrobionej z kaszy nieprażonej wychodzi dużo jaśniejsze i potwierdzam – jest zdecydowanie delikatniejsze w smaku :)
      Pozdrawiam,
      M

      Odpowiedz

Odpowiedz