Gryczano-ciecierzycowe muffinki wiśniowe

Bezglutenowe muffinki wiśniowe z mąką gryczaną i z ciecierzycy

To mój pierwszy eksperyment z mąką z ciecierzycy, ale na pewno nie ostatni 🙂 Gryczano-ciecierzycowe muffinki z dodatkiem wiśni wyszły przepyszne! Zobaczcie sami:

Składniki:

– pół szklanki mąki z ciecierzycy
– pół szklanki mąki gryczanej
– pół laski wanilii
– pół łyżeczki sody oczyszczonej
– 7 łyżek ksylitolu
– szklanka maślanki
– 2 jajka
– wiśnie (na 12 babeczek miałam 36 wiśni – czyli po 3 wiśnie na babeczkę)

Przepis:

1. Wszystkie suche składniki, czyli: mąki, ksylitol, wanilię, sodę oczyszczoną wymieszaj w misce.
2. W drugiej misce wymieszaj roztrzepane jajka z maślanką.
3. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
4. Wlej ciasto do formy na muffinki.
5. Do każdej z babeczek dodaj wiśnie.
6. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
7. Babeczki posypałam ksylitolem zmielonym w młynku do kawy.

Tak wyglądały po wyjęciu z piekarnika:

Bezglutenowe muffinki wiśniowe z mąką gryczaną i z ciecierzycy tuż po wyjęciu z piekarnika

Smacznego!!!

Bezglutenowe muffinki wiśniowe z mąką gryczaną i z ciecierzycy i filiżanka kawy

  • Witam, czy nie trzeba dodac proszku do pieczenia?

    • Jeśli się doda proszek do pieczenia, muffinki jeszcze bardziej wyrosną. Ja dałam tylko sodę i jestem zadowolona z efektów 🙂

  • mozna uzyc innej maki?

    • Można 🙂

    • Magdalena Marek

      Zależy jakiej 🙂 Myślę, że np. z powodzeniem można zastąpić mąkę z ciecierzycy mąką kukurydzianą.