Domowy majonez z tofu z dodatkiem czosnku

Dzisiaj będzie przepis na domowy majonez z tofu z dodatkiem czosnku. Robi się go bardzo szybko 🙂 Taki majonez można wykorzystać do np. do kanapek, sałatek i jako dip do warzyw. Inspirację zaczerpnęłam stąd.

Domowy majonez z tofu z czosnkiem

Składniki:

– ok 250 g sera tofu (u mnie świeże, ale ponoć z wędzonym tofu też smakuje pysznie)
– 2 małe ząbki czosnku
– 3/4 łyżeczki soli
– sok z cytryny – do smaku
– ksylitol – szczypta do smaku
– 5 łyżek oleju – u mnie nierafinowany olej z pestek moreli
– opcjonalnie – 2 łyżki gęstego jogurtu (dodaje nieco delikatności, ale jeśli ktoś chce uzyskać wegański majonez, niech pominie jogurt)

Jak zrobić domowy majonez z tofu?

1.Tofu, czosnek, sól, sok z cytryny, ksylitol, olej i jogurt zmiksować razem w blenderze na gładką masę.

Smacznego!!!

Domowy majonez z tofu z czosnkiem

Domowy majonez z tofu z czosnkiem

  • No nie powiem, mam ochotę na taki majonez:)
    Tylko jak długo go można przechowywać, wiesz? Bo jak znam życie (i moją rodzinkę), to ja będę pewnie jedynym jego amatorem;)

    • Wstyd się przyznać, ale nie wiem… Robiłam ten majonez 4 razy i za każdym razem został zjedzony w kilka dni po przyrządzeniu 🙂

  • kasia

    Czy skladniki mieszamy razem, czy olej dolewamy na końcu??

    • Mieszamy razem 🙂

  • Świetny pomysł, bardzo Ci za niego dziękuje bo od dawna szukam czegoś podobnego. Jestem tak samo chyba jak Ty maniakiem zdrowego trybu życia, więc przyda mi się taki majonezik:)

    • Zapraszam częściej i życzę smacznego 🙂

  • Mat

    Jak to zrobiłaś, że majonezik ma tak biały kolorek?

    • Nic szczególnego, taki biały wychodzi 🙂

  • Czy zamiast ksylitolu można dodać miód?

    • Oczywiście! Można dodać miód 🙂