Czosnkowa sałatka z wędzonym łososiem, ogórkami kiszonymi i pomidorami

Jestem przeziębiona i od wczoraj wygrzewam się w łóżku. Jem dużo czosnku, kaszy jaglanej, czosnku, miodu, czosnku, cytryn, czosnku… :-) Uwielbiam czosnek i mój obecny stan zdrowia jest dla mnie świetnym pretekstem do tego, żeby jeść go bezkarnie. Generalnie nawet w codziennej diecie staram się go przemycać w rozsądnych ilościach do wszelakich potraw, co pewnie zauważyliście w moich przepisach.

Dzisiaj na drugie śniadanie przygotowałam bombę witaminową: sałatkę czosnkową z wędzonym łososiem, cebulą, ogórkami kiszonymi, pomidorami i majonezem z tofu.

Wiem, że na zdjęciu prezentuje się jak jedna wielka ciapa, ale uwierzcie – jest pycha :-)

Czosnkowa sałatka z wędzonym łososiem

Składniki:

- 2-3 brzuszki łososia (u mnie wędzone na gorąco)
- 1 niewielka cebula
- 2-3 ogórki kiszone
- 1-2 pomidory
- kilka łyżek majonezu (polecam samodzielne przygotowanie majonezu, np. majonezu z tofu)
- 3 niewielkie ząbki czosnku
- do przystrojenia: pestki słonecznika

Jak zrobić czosnkową sałatkę z łososiem?

1. Wszystkie składniki pokrój: łososia w kostkę, cebulę w piórka, ogórki w cienkie plasterki, pomidory w ósemki. Dodaj majonez i starte na tarce ząbki czosnku.
2. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego!!!

 

Odpowiedz