Domowy deser lodowy bez cukru i glutenu

Wiadomo – lody kupione w sklepie to niemalże sam cukier i chemia – nie mogą ich zatem spożywać osoby będące na diecie bezcukrowej. Dopiero niedawno uświadomiłam sobie jednak, że takie lody są niewskazane także dla osób będących na restrykcyjnej diecie bezglutenowej. Jest tak, ponieważ wytwarzane przemysłowo lody powstają z gotowych mieszanek w proszku, a niektóre z nich zawierają gluten.

Co robić???? Jak mogą ochłodzić się bezglutenowcy w takie upały????

Nie ma sytuacji bez wyjścia – proponuję pyszny deser lodowy 🙂 Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału. I w dodatku zrobiony bez maszynki do lodów 🙂

Przepis na domowe lody bananowe

Składniki:

– 400 ml mleczka kokosowego
– 4 dojrzałe banany
– 2 suszone figi
– 2 łyżeczki karobu lub naturalnego kakao
– do posypania: płatki migdałowe, pestki dyni

Jak zrobić domowe lody bananowe?

Wszystkie składniki należy zmiksować. Wstawić do zamrażalnika na ok. 5 godzin. Co ok. 1,5 godziny dokładnie wymieszać (ja robiłam to przy pomocy blendera).

 

Przepis na domowe lody bananowe bez cukru

Przepis na domowe lody bananowe bez cukru

Smacznego!!!

Przepis dodaję do akcji:

 

 

  • Bee

    Super deser, jeszcze nie próbowałam lodów z mleczka kokosowego- brzmi pysznie 🙂

  • To musi być obłędny smak 🙂 Banany, figi i mleko kokosowe razem stanowią świetne połączenie.

  • Coś z cyklu jak „bez” zrobić coś pysznego. Patrząc na składnkiki pewnie lody muszą być jedwabiste i wspaniale rozpływać się na podniebieniu. Właśnie z tego względu lubię mleko kokosowe a kiedy chcę zaszaleć po całości to dodaję do deserów śmietankę kokosową 🙂 przepis zapisuje i z pewnością przygotuję lody „bez” pozdrawiam kami