Ciasto marchewkowe bez pieczenia

Wegańskie bezglutenowe ciasto marchewkowe bez pieczenia

Wiem, że chwaliłam się Wam już, że  od tego roku mamy własny ogródek warzywny 🙂 Znalazło się w nim dużo dobrego, na przykład marchewki. Na szczęście nie mam problemu z tym, co z robić z dużymi ilościami tych warzyw. Zaczerpnęłam inspirację z Ervegan.com i zrobiłam pyszne ciasto marchewkowe 🙂
Składniki:

Spód
– 1 szklanka namoczonych przez noc suszonych moreli
– 1 szklanka migdałów
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

Masa
– 3,5 szklanki marchewek startych na tarce o małych oczkach
– pół szklanki wiórków kokosowych (wykorzystałam pozostałości po zrobieniu mleka kokosowego)
– 1 szklanka namoczonych przez noc daktyli
– 1 szklanka rozłupanych orzechów włoskich
– 2 łyżeczki cynamonu
– odrobina soli himalajskiej
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

Krem
– 1 szklanka namoczonych przez noc orzechów nerkowca
– 1 łyżka oleju kokosowego
– sok z cytryny
– 2 łyżki syropu z agawy

do dekoracji: orzechy włoskie

Przepis:

1. Zmiksuj migdały, namoczone morele i olej kokosowy. Masę przełóż na tortownicę o średnicy 18 cm i porządnie ugnieć dłońmi. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
2. Startą marchew podziel na dwie części. Pierwszą przełóż do naczynia blendera kielichowego, drugą przełóż do większej miski.
3. Do marchewek w naczyniu blendera dodaj namoczone daktyle, orzechy, wiórki kokosowe, gałkę muszkatołową, cynamon i sól. Całość dokładnie zblenduj i dodaj do misy ze pozostałymi startymi marchewkami. Dokładnie wymieszaj i przełóż masę do tortownicy.
4. Nerkowce umieść w naczyniu blendera kielichowego, dodaj olej kokosowy, sok z cytryny i wodę. W razie potrzeby dodaj więcej wody do miksowania. Krem rozsmaruj dokładnie po powierzchni ciasta.
5. Tortownicę (wraz z zawartością 🙂 ) umieść w zamrażalniku na ok. 2 godziny.
6. Po około 1,5 – 2 godzinach ciasto jest idealne do jedzenia.

Smacznego! Sami zobaczcie jak smakowicie wygląda 🙂

Wegańskie bezglutenowe ciasto marchewkowe bez pieczenia