Bezglutenowy mazurek jaglany

 

Bezglutenowy mazurek jaglany

Zgodnie z wczorajszą obietnicą: przepis na wielkanocnego mazurka (z przepisu mojej mamy :-)). Jest to mazurek bezglutenowy, a jego głównym składnikiem jest mąka jaglana.

Składniki:

– 4 jajka
– pół szklanki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
– ekstrakt z połowy laski wanilii
– pół kostki masła
– 1 szklanka zmielonej kaszy jaglanej
– łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– dodatkowo odrobina masła i mąki jaglanej do posypania blachy
– składniki potrzebne do zrobienia polewy kakaowej – tutaj
– dowolne bakalie do dekoracji

Jak zrobić?

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
2. Do miksera wrzucić jajka, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
3. Ciągle mieszając dodawać w kolejności: roztopione masło, mąkę jaglaną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
4. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką jaglaną.
5. Piec przez ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
6. Przystroić wedle własnych upodobań.

Smacznego!

Przepis dodaję do durszlakowej akcji Wielkanocne smaki.

 

Odpowiedz