Bezglutenowy mazurek jaglany

 

Bezglutenowy mazurek jaglany

Zgodnie z wczorajszą obietnicą: przepis na wielkanocnego mazurka (z przepisu mojej mamy :-)). Jest to mazurek bezglutenowy, a jego głównym składnikiem jest mąka jaglana.

Składniki:

- 4 jajka
- pół szklanki ksylitolu (lub innej substancji słodzącej)
- ekstrakt z połowy laski wanilii
- pół kostki masła
- 1 szklanka zmielonej kaszy jaglanej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- dodatkowo odrobina masła i mąki jaglanej do posypania blachy
- składniki potrzebne do zrobienia polewy kakaowej – tutaj
- dowolne bakalie do dekoracji

Jak zrobić?

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
2. Do miksera wrzucić jajka, ksylitol i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać.
3. Ciągle mieszając dodawać w kolejności: roztopione masło, mąkę jaglaną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
4. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką jaglaną.
5. Piec przez ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
6. Przystroić wedle własnych upodobań.

Smacznego!

Przepis dodaję do durszlakowej akcji Wielkanocne smaki.

 

Odpowiedz