loader
Blog

BURAKI I MARCHEWKI PIECZONE W MIODZIE

Buraki i marchewki pieczone w miodzie to łatwe i zdrowe danie dodatkowe. Ten prosty przepis podkreśla smak warzyw z odrobiną słodyczy.

Miodowo pieczone buraki i marchew w łyżce z dodatkiem świeżego tymianku 

 BURAKI I MARCHEW

Buraki i marchewki pieczone w miodzie to chyba jedno z najładniejszych dań towarzyszących. Głęboka fuschia buraków. Intensywny pomarańcz gotowanej marchewki.

Z odrobiną miodu otrzymujemy dodatek, który sprawia, że wszystko inne, z czym jest podawany, staje się jeszcze bardziej urocze i pyszne.

Buraki i marchew pieczone w miodzie na blasze 

PIECZONE BURAKI I MARCHEWKI Z MIODEM

Kiedy przygotowujesz buraki i marchewki pieczone w miodzie, pamiętaj, aby nie dodawać miodu aż do momentu zakończenia pieczenia. Jeśli dodasz miód zbyt wcześnie, straci on swoje właściwości. Wystarczy kilka minut w piekarniku pod koniec pieczenia. Mieszanka miodowo-maślana ładnie pokryje buraki i marchewki.

A co najlepsze, uzyskasz przyjemny posmak miodu. (Miód, który jest przegotowany ma tendencję do gorzkiego smaku).

Buraki i marchewki pieczone w miodzie w białej misce 

JAKIEGO RODZAJU MARCHEWKI UŻYĆ DO BURAKÓW I MARCHEWKI

W dzisiejszych czasach w typowym sklepie spożywczym można znaleźć tak wiele rodzajów marchewek. Dostępne są marchewki białe, żółte, pomarańczowe, a nawet fioletowe. Polecam duże pomarańczowe marchewki z kilku powodów. 

Po pierwsze, duże pomarańczowe marchewki są najłatwiejsze do znalezienia. Następnie, im większa marchew, tym łatwiej jest ją pokroić w odpowiedni rozmiar, aby ugotować ją równo z burakami. W tym przypadku masz szczęście, ponieważ zarówno marchew jak i buraki mają dość zbliżony czas gotowania. 

Musisz się tylko upewnić, że wszystkie są pokrojone na podobną wielkość, aby uzyskać równomierny czas gotowania. 

CZY MOGĘ UŻYĆ MŁODEJ MARCHEWKI?

Jeśli masz pod ręką tylko paczkę marchewek, to też się nadadzą. Być może będziesz musiał przeciąć kilka z nich na pół, ale to zależy od tego, jak małe lub duże są w stosunku do pokrojonych buraków. 

Z innymi kolorami marchewek, nie uzyskasz tego samego "popu" kolorystycznego. Białe i żółte marchewki po prostu zmieniają kolor na kolor buraków. Fioletowe marchewki równie dobrze mogą być burakami.

NAJLEPSZE BURAKI DO PIECZENIA

Buraki występują również w różnych kolorach. W rzeczywistości istnieją również białe, żółte i pomarańczowe buraki. Jeśli więc chcesz trochę podkręcić atmosferę, to chyba zawsze możesz zjeść fioletową marchewkę z pomarańczowymi burakami. Ale, najbardziej powszechne są oczywiście ciemnofioletowe buraki. 

Różne kolory buraków nie różnią się od siebie smakiem, więc zawsze możesz liczyć na wspaniałe danie ze zwykłymi, starymi, fioletowymi odmianami. Te ostatnie noszą również wymyślne nazwy, takie jak Merlin, Moulin Rouge czy Ruby Queen. 

RESZTKI PIECZONYCH BURAKÓW I MARCHEWKI

Jest kilka wspaniałych rzeczy związanych z resztkami pieczonych marchewek i buraków. Po pierwsze, bardzo dobrze się przechowują. Zarówno marchew, jak i buraki są bardzo odporne na pleśnienie, więc przechowują się nieco dłużej. W lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, możesz je przechowywać nawet przez tydzień. 

Zamrażanie jest nawet opcją, ale pamiętaj, że zamrażanie może nieco zmienić teksturę. W zamrażarce można je przechowywać przez około miesiąc. Po prostu podgrzej je w piekarniku lub mikrofalówce, aby podać. 

Jedną z moich ulubionych rzeczy do zrobienia z resztkami pieczonych marchewek i buraków jest dodanie odrobiny octu balsamicznego lub jabłkowego i użycie ich na zimno w sałatkach. Dodaj trochę miodowego koziego sera, aby uzyskać prawdziwą eksplozję smaku!

To świetny sposób na stworzenie sałatki, która jest jeszcze bardziej pożywna i sycąca.

Miodowo pieczone buraki i marchew w białej misce, zwieńczone świeżym tymiankiem 

JAKICH ŚWIEŻYCH ZIÓŁ MOGĘ UŻYĆ?

Buraki i marchewki pieczone w miodzie są dobre same w sobie, ale świeże zioła posypane na wierzchu naprawdę podnoszą ich walory.

Bez względu na to, czy uprawiasz świeże zioła w swoim ogrodzie, czy też masz ich trochę pod ręką, możesz użyć różnych ziół w tym przepisie. Ja użyłam świeżego tymianku, ale rozmaryn i koperek również wspaniale dopełnią smaku.

WIĘCEJ DAŃ Z BURAKAMI I MARCHEWKĄ

Jeśli kochasz te warzywa tak bardzo jak ja, starasz się znaleźć sposób, aby wykorzystać je w większej ilości dań. Czasami może to być po prostu kwestia dodania tego pięknego koloru buraków do czegoś takiego jak różowe jajka.

A może chcesz spróbować czegoś z nieco większą zawartością, aby stworzyć w pełni zbilansowany posiłek, taki jak miska z warzywami i kurczakiem z południowo-zachodnich korzeni. Wspaniała jest również miseczka z klopsikami w glazurze hoisin z pieczoną marchewką. 

Możesz użyć resztek pieczonych buraków i marchewek w każdym z tych dań, przy okazji. Kolejny świetny sposób na wykorzystanie tych słodkich i uroczych resztek!