loader
Zdrowa dieta

Bezglutenowy mazurek czekoladowo migdałowy

Mazurek jest nieodłącznym elementem polskich świąt wielkiej nocy. Jednak ten pieczony przez nasze matki czy babki rzadko nadaje się dla osób, które na przykład nie tolerują glutenu, czy po prostu pozostają na odpowiedniej diecie. Dlatego przygotowaliśmy dla was specjalny przepis na bezglutenowy mazurek czekoladowo migdałowy. Tym razem przygotowaliśmy dla was ten słodki poczęstunek, ponieważ jesteśmy wielkimi miłośnikami czekolady, ale bez glutenu, a nawet bez proszku do pieczenia. Chociaż nie jesteśmy na diecie bezglutenowej, to staramy się ograniczać stosowanie mąki. Nasze bezglutenowe ciasto ma wyraźny czekoladowy smak i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Ma świetną konsystencję i nikt by nawet nie podejrzewał, że jest całkowicie bezglutenowy. To czekoladowe ciasto migdałowe jest prawdziwym odkryciem dla wielu osób cierpiących na nietolerancję białka mleka lub glutenu. Pomimo tego, że nie zawiera żadnych produktów mlecznych ani mąki pszennej, ciasto okazuje się niesamowicie smaczne i całkowicie podobne do prawdziwego cukierniczego arcydzieła.

Najpierw musimy przygotować spód. Będzie nam potrzebne:

• 1 szklanka mąki migdałowej,

• 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego i 1/3 szklanki ciepłej wody,

• 3 łyżki masła lub oleju kokosowego (w temperaturze pokojowej),

• 1 łyżka ksylitolu,

• szczypta soli.

Oraz (blaszka 20×30 cm)

Mąkę przesiewamy do miski, a dopiero potem dodajemy pozostałe składniki. Kiedy wszystko znajduję się już w środku, to możemy wygodnie i szybko zagnieść ciasto. Warto w tym celu użyć łyżki. Do blaszki wkładamy papier do pieczenia i delikatnie wkładamy do niej zagniecione ciasto. Następnie wyrównujemy ciasto i wkładamy je do lodówki na około trzydzieści minut. W tym czasie możemy zacząć rozgrzewać piekarnik, który powinien być nastawiony na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia. Zanim jednak je stworzymy, to wkładamy ciasto do piekarnika na około 15 minut, aż uzyska delikatny złoty kolor. Po tym, czasie należy wyjąć ciasto z piekarnika.

Nadzienie

Aby przygotować nadzienie potrzebować będziemy:

• 2 szklanki mleka (polecam roślinne np. sojowe),

• 1 szklanka śmietanki 30% (może być śmietanka kokosowa. Zamiast śmietanki możemy dodać 1 szklankę mleka, jednak będzie wymagało dłuższego gotowania),

• 3/4 szklanki ksylitolu,

• 1/2 łyżeczki soli,

• 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

Ponownie wszystkie składniki należy umieścić w rondelku. Ten powinien mieć grube dno oraz stosunkowo dużą średnicę. Im ona będzie większa, tym szybciej będzie zachodzić proces parowania. Na początku doprowadź całość do wrzenia. Potem zmniejsz ogień i przez jedną godzinę gotuj na lekkim ogniu, co jakiś czas mieszając zawartość. Nie przejmuj się, jeśli nadzienie się lekko zważy, gdyż za chwile dodawać będziemy do niej czekoladę. Kiedy masa po godzinie zgęstnieje, to powinna mieć beżowy kolor – nie powinna być brązowa i niech będzie lekko płynna.

Oprócz tego potrzebne będą:

• 2 łyżki masła lub oleju kokosowego,

• 50g czekolady (gorzkiej 90 % lub innej bez cukru),

• 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (można pominąć jednak nadaje połysk),

Do nadzienia dodajemy masło oraz czekoladę, którą najlepiej wstępnie połamać. Potem trzepaczką doprowadzamy całość do jednolitej masy oraz wylać na spód od ciasta. Całość możemy udekorować migdałami oraz suszonymi morelami. Po chwili można podawać na stół.

Wartość odżywcza porcji – jeden duży kawałek o wymiarach 6cmx5cm (70g)

• Energia 166kcal

• Białko 4g

• Tłuszcz 13g

• Węglowodany 12g

• Błonnik pokarmowy 0g

• Indeks glikemiczny Niski 15

• Ładunek glikemiczny Niski 2