loader
Zdrowa dieta

Bezglutenowe placuszki z dyni

Pora na kolejną odsłonę prawdziwych pyszności z dyni.

Tym razem przedstawiam Wam przepis na puszyste, cudownie mięciutkie i wyjątkowe smaczne placuszki, które nie zawierają glutenu. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie bądź kolacja, można je również zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę. Ich podstawowym składnikiem jest dyniowe puree. Jesienią warto zrobić zapasy, mrożąc odpowiednie porcje. Jeśli jeszcze tego nie robiliśmy, pamiętajcie o tym przy najbliższej okazji.

To właśnie dodatek dyniowego puree sprawia, że placki są niezwykle delikatne, a jednocześnie mocno wilgotne. Przepis jest banalnie prosty, z przygotowaniem dyniowych placuszków poradzą sobie wszyscy – nawet osoby, którym w kuchni nie wiedze się najlepiej.

Do przygotowania bezglutenowych placuszków z dyni potrzebujemy:

♦ 2 jajka

♦ 2 łyżki ksylitolu

♦ 3 łyżki mąki ryżowej

♦ 10 łyżek mleka roślinnego (może być migdałowe)

♦ 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia♦ 150 g

– przepis znajdziecie tutaj -> puree z dyniJa placuszki smażę na oleju kokosowym w związku z tym potrzebna jest również jego niewielka ilość.

Przygotowanie:

Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając ksylitol. Miksujemy jeszcze około minutę. Żółtka mieszamy z mąką, mlekiem, proszkiem do pieczenia i najważniejszym składnikiem – dyniowym puree. Mieszamy tak długo aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Powstają masę dyniowo – mączystą dodajemy do białek. Całość mieszamy, robiąc to delikatnie, aby piana nie opadła. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego po czym nakładamy ciasto. Na jeden racuszek wystarczy łyżka masy. Placuszki smażymy na niewielki ogniu przez około trzy minuty. Następnie przewracamy je na drugą stronę. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto. Placuszki przed podaniem można posypać cukrem pudrem bądź polać sosem owocowym. Można podawać je również z miodem, ulubionym dżemem bądź solo. Doskonale komponują się również ze świeżymi owocami. Zawsze smakują naprawdę wyśmienicie. Smacznego!