loader
Porady dietetyczne

Dieta bezglutenowa - dla kogo?

Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie, która sprawi, że znów będziesz zdrowy

  • Jeśli cierpisz na celiakię, będziesz musiał unikać glutenu przez całe życie.
  • Dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem leczenia tego schorzenia.
  • Gluten znajduje się w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta.
  • Na diecie bezglutenowej można spożywać wiele pokarmów, w tym mięso, ryby, owoce, warzywa, ryż i ziemniaki.
  • Można również spożywać bezglutenowe zamienniki żywności i przetworzoną żywność, która nie zawiera glutenu.
  • Możesz stwierdzić, czy gluten znajduje się w żywności, ucząc się o etykietowaniu alergenów - brzmi to przerażająco, ale przyzwyczaisz się do tego, gdy już będziesz wiedział, jak to zrobić.

Jeśli medycznie zdiagnozowano u ciebie celiakię, to twój układ odpornościowy reaguje na gluten i uszkadza jelita. Aby wyzdrowieć, musisz usunąć gluten ze swojej diety, co jest jedynym sposobem leczenia celiakii. Gluten znajduje się w ziarnach pszenicy, jęczmienia i żyta.

Być może słyszałeś już wcześniej termin "dieta bezglutenowa". Może to być nieco mylące dla niektórych osób, ponieważ nie jest to dieta w sposób, w jaki większość ludzi ją rozumie - nie jest ona zaprojektowana, aby pomóc ludziom schudnąć. Jest to po prostu sposób odżywiania, który pomaga uzdrowić jelita, abyś mógł zacząć wchłaniać wszystkie składniki odżywcze, których potrzebujesz ze swojej diety.

Aby pomóc Ci jeszcze bardziej, możesz przyłączyć się do nas i zostać członkiem Coeliac UK, aby uzyskać dostęp do przepisów i bazy danych produktów spożywczych, które zostały sprawdzone pod kątem możliwości ich spożywania na diecie bezglutenowej - to świetne narzędzia, które pomogą Ci zacząć. Najlepsze wsparcie pochodzi od ludzi, którzy rozumieją. Możemy pomóc Ci łatwiej dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych i połączyć się z innymi, takimi jak Ty, ponieważ wiemy, co trzeba zrobić, aby żyć bez glutenu każdego dnia.

Żywność

Na diecie bezglutenowej można jeść wszelkie naturalnie bezglutenowe pokarmy, takie jak:

  • mięso
  • ryby
  • owoce i warzywa
  • ryż
  • ziemniaki
  • soczewica.

Możesz również spożywać żywność przetworzoną, która nie zawiera glutenu, taką jak gotowe posiłki i zupy. Nasza Informacja o Żywności i Napojach zawiera listę tysięcy produktów i możesz uzyskać do niej dostęp online, za pomocą naszej aplikacji lub zamówić ją w wersji papierowej.  Niektóre składniki są mylące, ponieważ mogą być wykonane z pszenicy, ale końcowy składnik jest bezglutenowy, na przykład syrop glukozowy. Przeczytaj więcej o informacjach na etykietach i składnikach takich jak te.

Niektórzy ludzie nie tolerują owsa, ponieważ zawiera on białko zwane aweniną. Więcej na temat owsa można przeczytać tutaj.

Nasza Bezglutenowa Lista Kontrolna pomoże Ci określić, które produkty spożywcze są bezpieczne - możesz pobrać jej kopię na dole tej strony. Jest to świetne narzędzie, które pomoże Ci zacząć. Aby ułatwić sobie zakupy, skorzystaj z naszej aplikacji Gluten Free Food Checker App, która pozwoli Ci skanować produkty, aby dowiedzieć się, czy są one wymienione jako bezglutenowe.

Istnieją również bezglutenowe substytuty żywności, takie jak specjalnie przygotowane bezglutenowe pieczywo, mąka, makaron, krakersy i herbatniki. Są one dostępne w dziale produktów bezglutenowych w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Mieszanki bezglutenowego chleba i mąki są również dostępne na receptę dla niektórych osób.

Napoje

Istnieje wiele napojów zarówno alkoholowych, jak i bezalkoholowych, które nie zawierają glutenu:

  • soki owocowe
  • woda smakowa
  • napoje gazowane
  • cydr
  • wino
  • sherry
  • wódki
  • port
  • likiery.

Dostępne są również specjalnie produkowane bezglutenowe piwa i lagery.

Poniższe napoje NIE są odpowiednie dla osób z celiakią:

  • jęczmienne podpłomyki
  • piwo
  • lager
  • stout
  • ales.

Informacje te zostały opracowane na podstawie opinii naszego Komitetu ds. Standardów Żywności, Health Advisory Council i/lub Prolamin Working Group.

Więcej informacji na temat produkcji piwa bezglutenowego znajdziesz tutaj.

Lepsze samopoczucie
Po zdiagnozowaniu celiakii i przejściu na dietę bezglutenową zaczniesz czuć się lepiej, ponieważ Twoje jelita będą się leczyć.

Poczucie poprawy

Niektórzy czują się znacznie lepiej w ciągu kilku dni od odstawienia glutenu, ale niektórzy mogą zaobserwować stopniową poprawę objawów lub że jeden objaw poprawia się przed innym.

Całkowite wyleczenie uszkodzeń jelit spowodowanych spożywaniem glutenu może trwać od sześciu miesięcy do pięciu lat (w niektórych przypadkach dłużej). Uważa się, że na zmienny czas gojenia się jelit ma wpływ kilka czynników, w tym wiek i stopień uszkodzenia jelit w momencie postawienia diagnozy.

Jeśli objawy nie uległy poprawie lub pogorszyły się od czasu rozpoczęcia diety bezglutenowej, należy porozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym, dietetykiem i/lub gastroenterologiem, którzy są w stanie najlepiej monitorować reakcję organizmu na dietę bezglutenową.

Jeśli popełnisz błąd

Stosowanie diety bezglutenowej jest procesem uczenia się, nie tylko dla Ciebie, ale także dla Twojej rodziny i przyjaciół. Błędy mogą się zdarzyć, zwłaszcza jeśli dopiero niedawno zostałeś zdiagnozowany.

Jeśli masz celiakię i zjesz gluten przez pomyłkę, zwykle zaczniesz odczuwać objawy po kilku godzinach od spożycia, a objawy mogą trwać od kilku godzin do kilku dni. Efekty różnią się u poszczególnych osób i zależą od tego, ile glutenu zjadłeś, jak bardzo jesteś wrażliwy i jak długo stosowałeś dietę bezglutenową.

Jeśli popełnisz sporadyczny błąd i zjesz gluten przez przypadek, jest mało prawdopodobne, że spowoduje to trwałe uszkodzenie jelit. Jest to proces uczenia się, a my możemy Cię wesprzeć i pomóc Ci, ponieważ rozumiemy przez co przechodzisz. Nasza infolinia jest obsadzona dietetykami i ekspertami żywieniowymi, którzy są tutaj, aby pomóc Ci z radą i wsparciem. Zadzwoń do nas pod numer 0333 332 2033.

Co robić w przypadku wystąpienia objawów?

Dieta bezglutenowa - popełniony błądJeśli masz biegunkę lub wymiotujesz, ważne jest, aby utrzymać się dobrze nawodniony przez picie dużej ilości wody.

Niektórzy ludzie uważają, że przyjmowanie leków na zaparcia, biegunkę lub bóle głowy może złagodzić objawy, ale należy skonsultować się z farmaceutą lub lekarzem rodzinnym.

Najważniejszą rzeczą jest powrót do diety bezglutenowej, aby zapobiec dalszym objawom.

Jeśli objawy są bardzo nasilone lub nie ustępują, należy skontaktować się z lekarzem rodzinnym.